600 de fermieri din Bihor şi Satu Mare s-au întâlnit la Diosig -
Cel mai important eveniment agricol din Bihor, Ziua Grâului, s-a desfăşurat ieri în cadrul fermei Agroind de la Diosig. Ediţia a VII-a a atras în jur de 600 de fermieri, interesaţi de noile soiuri de cereale, de îngrăşăminte, dar şi de utilajele agricole expuse. De altfel, platforma unde s-a desfăşurat evenimentul a cuprins o colecţie de 42 de soiuri de grâu tratate cu cele mai noi tehnologii existente pe piață, dar şi cele mai importante companii din domeniu. Astfel, au fost prezenţi producători de seminţe (Limagrain, KWS, Syngenta, Saatbau Linz, RWA, Fundulea, Caussade), furnizori de soluții pentru protecția plantelor (BASF, Bayer, DuPont, Syngenta, Makhteshim, Nufarm), producători de îngrășăminte solide şi foliare (Azomureş, Holland Farming) şi furnizori de utilaje agricole (Ipso - John Deere, Nhr - New Holland, Mewi - Fend, Agrocomert Holding - Class, Vaderstad). Fermierii s-au arătat foarte interesaţi de oferta companiilor prezente, în special de noile soiuri de cereale şi de îngrăşăminte. La eveniment au fost prezenţi prefectul Claudiu Pop, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa şi Ioan Mang, primarul comunei Diosig, Mados Attila, directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, dar şi directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Florian Pavel.
"Am început acest eveniment de şapte ani. Am început cu aproximativ 10-12 soiuri de grâu, acum avem în platformă aproape 50 de soiuri de grâu, eu zic că sunt cele mai reprezentative, cele mai bune calitativ şi cele mai productive soiuri de grâu şi orz existente în momentul de faţă pe piaţă. Organizăm acest eveniment pentru a le prezenta fermierilor şi pentru a încerca să-i convingem să semene aceste soiuri şi să facă o tehnologie cât mai performantă la cultura grâului. Aceste soiuri de grâu sunt reproduse de noi ca sămânţă şi încercăm să vindem şi să promovăm cât mai mult sămânţa certificată de grâu. Vrem să-i convingem pe fermieri că e important să-şi cumpere sămânţă de grâu certificată în fiecare an, pentru că numai aşa vor avea producţii bogate", a declarat organizatorul evenimentului, ing. Dan Corbuţ, directorul general Agroind Cauaceu. El s-a arătat mulţumit de faptul că în fiecare an numărul participanţilor este tot mai mare.
De această dată, aproape 600 de fermieri din Bihor şi Satu Mare au ales să participe la Ziua Grâului, număr mai mare şi decât cel estimat de organizatori. "Sunt foarte multe soiuri noi de grâu, pe care le prezentăm astăzi fermierilor şi sperăm să-i convingem, pentru că aduc mai multă calitate şi producţie mai mare la hectar. Sunt soiuri şi din străinătate şi din ţară. Sunt cele mai bune soiuri de pe piaţa europeană. Noi lucrăm cu firme din Austria, Germania, Franţa şi desigur, cele româneşti", a mai menţionat Dan Corbuţ. La rândul său, ing. Mihai Budai, tehnolog la Agroind Cauaceu, a precizat că platforma de la Diosig este de 14 hectare din care 11 hectare sunt acoperite cu 44 de soiuri de orzoaică de toamnă (1 soi), orz (3 soiuri), triticale (3) şi grâu (37). "Toate aceste soiuri sunt de o genetică nouă, performantă, străină, putând realiza uşor producţii de 8-9 tone la hectar. În funcţie de firma de la care aplici produse, costul pe un hectar variază între 3.700 - 3.800 de lei până la 4.100-4.200 de lei, incluzând aici tot: de la seminţe până la recoltat", a mai afirmat Mihai Budai. Prezent la eveniment, prefectul Claudiu Pop a menţionat că dat curs invitaţiei deoarece "organizatorii sunt nişte oameni de ispravă, şi mai mult de atât, sper că, alături de ei, agricultura judeţului să reprezinte unul dintre motoarele dezvoltării economiei româneşti. Este cea mai reuşită manifestare din ultimii ani".
Comentarii