Ieri, 5 iunie, în Cetatea Oradea a avut loc deschiderea oficială a celei de-a 48-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice. Peste 150 arheologi şi cercetători de la cele mai importante muzee, institute arheologice şi universităţi de prestigiu sunt prezenţi în cadrul acestui eveniment care se va încheia sâmbătă, 7 iunie.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în Palatul Princiar din Cetatea Oradea şi a fost moderată de managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. În discursul de deschidere, Zeno Karl Pinter, preşedintele Comisiei Naţionale de Arhelogie a prezentat câteva statistici ale anului trecut.

„Finanţarea pentru şantierele arheologice din toată România pe parcursul anului 2013, a fost de un milion de lei. Din aceşti bani s-au finanţat 136 de şantiere" a spus Zeno Karl Pinter.

O importanţă deosebită o au şi cercetările private finanţate de constructori. Anul trecut s-au făcut 235 de astfel de cercetări, la care se adaugă 315 supravegheri şi 25 de autorizaţii pentru utilizarea detectoarelor de metal. Preşedintele a mai subliniat că muzeele naţionale au avut autorizaţii pentru 119 cercetări arheologice, în timp ce muzeele judeţene au avut 792 de autorizaţii pentru astfel de cercetări. El a mai atras atenţia că detectoarele de metal provoacă adevărate dezastre în România, mai ales că nu există suficiente şi concrete reglementări legale cu privire la utilizarea lor. Invitaţii au avut parte şi de un cuvânt de bun venit din partea Prefecturii Bihor, prin Daniela Călinescu, în timp ce Lucian Silaghi, manager al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, a prezentat câteva statistici legate de cercetările arheologice ale instituţiei sale. Pe parcursul celor trei zile, lucrările se vor desfăşura  în Cetatea Oradea şi la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr", pe 4 secţiuni: Arheologie preistorică (care va avea loc la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr"), Arheologia epocii fierului, Arheologie greco-romană şi Arheologie medievală (care vor avea loc în Cetatea Oradea) şi vor prezenta rezultatele cercetărilor arheologice din anul 2013. O sinteză a acestora va fi cuprinsă în volumul „Cronica cercetărilor arheologice din România pe anul 2013". Manifestarea se va încheia cu o vizită de studiu la biserica medievală din Remetea şi la peştera Meziad.