Încă înainte de a cunoaşte rezultatele referendumului privind fuziunea cu Sînmartinul, reprezentanţii Primăriei Oşorhei şi-au dat ieri acordul pentru demararea proiectului de alipire cu Oradea.

Pe data de 10 mai, 30% dintre orădeni, respectiv 30% dintre locuitorii Sînmartinului sunt aşteptaţi la referendumul privind fuziunea celor două localităţi. Executivul orădean a anunţat ieri că, pe modelul Sînmartin, va demara şi procedura de alipire a Oşorheiului. Ieri, într-o conferinţă comună, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, respectiv Ioan Pop, primarul Oşorheiului, au semnat un protocol în vederea pregătirii fuziunii. Referendumul pentru această unificare ar urma să aibă loc în vara anului viitor, de preferinţă prin iunie 2016, odată cu alegerile locale.

"Anul trecut, în martie, am lansat invitaţiile de fuziune pentru primarii din Zona Metropolitană Oradea. Primul accept l-am primit din partea primarului din Sînmartin. În cursul acestui an, împreună cu Ioan Pop, primarul din Oşorhei, am căzut de acord asupra protocolului de pregătire a fuziunii. Oradea Mare, plus Sînmartin şi Oşorhei, va fi un bun exemplu de urmat şi de către celelalte localităţi din Zona Metropolitană. Va rezulta o Oradie Mare cu 250.000 de locuitori", a subliniat primarul Ilie Bolojan.

Primarul comunei Oşorhei, Ioan Pop, a precizat că are mandat de la consilierii locali să negocieze punctele din protocolul de alipire.

"Un prim argument pentru această fuziune ar fi că în noua etapă de accesări de fonduri e foarte greu ca o comună să mai acceseze fonduri, deoarece pentru eligibilitate trebuie să întocmim proiecte strategice", a explicat Ioan Pop. Oşorheiul are 6.532 de locuitori, din care 19% de etnie maghiară. Zestrea celor cinci localităţi este de 6.200 de ha de teren. Primarul Ioan Pop a prezentat calendarul pregătirii pentru această fuziune. Astfel, până la data de 1 septembrie 2015, se vor clarifica aspectele privind strategia de fuziune dintre cele două unități administrativ-teritoriale, respectiv statutul satelor aparținând comunei Oșorhei, nivelul de impozitare și proiectele de dezvoltare. Până la 1 decembrie 2015, se va supune aprobării consiliilor locale din cele două localități organizarea referendumului și strategia de fuziune. În cazul în care ambele consilii locale vor aproba hotărârile de fuziune, până la 1 martie 2016 se va supune aprobării data referendumului privind fuziunea, în funcție de data alegerilor locale din 2016, referendumul urmând să aibă loc odată cu alegerile locale.

Fuziunea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017. Avantajele pentru Oşorhei ar fi, potrivit primarului Ioan Pop, multiple. "Anul acesta Guvernul a lăsat bugetul local fără 1,8 milioane lei. De unde să mai facem investiţii? Dacă această fuziune ar fi existat, drumul de centură ieşea dincolo de Oşorhei, nu înainte de Oşorhei. Totodată, am fi avut parc industrial", a subliniat Ioan Pop. O altă problemă majoră a celor din localitatea Oşorhei este faptul că e traversată de DN1. "Oamenii nu mai suportă acest trafic. Peste 150 de maşini trec într-un interval de 10 minute", a precizat primarul comunei. În plus, această fuziune ar rezolva problema transportului cu Oradea, iar pensionarii ar putea circula gratuit.

În schimb, pentru Oradea, fuziunea cu Sînmartin şi Oşorhei ar însemna o unitate administrativă mai mare, cu o populaţie de 212.000 locuitori, care ar avea o capacitate mărită pentru a atrage fonduri europene. Mai mult, Bolojan s-a plâns de colegul său de partid, Cornel Popa, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, care derulează, în opinia primarului de Oradea, proiecte care nu se suprapun cu dezvoltarea Zonei Metropolitane Oradea. "Din 163.00 de locuri de muncă, 118.000 sunt în Oradea. Însă proiectele strategice ce ţin de Bihor nu se suprapun cu cele ale Zonei Metropolitane Oradea. Proiectul CJ Bihor Şuştiu-Moneasa nu va genera nicio dezvoltare pentru Zona Metropolitană", a atras atenţia Ilie Bolojan.