Acţiune de informare şi conştientizare despre fenomenul corupţiei - Nu da mită, ţi se cuvine!
Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi Asociaţia Pro Democraţia au organizat, ieri, o acţiune de informare şi conştientizare a cetăţenilor asupra fenomenului corupţiei. Orădenii care au ajuns pe strada Republicii, în zona pietonală, au avut posibilitatea să afle mai multe despre infracţiunile de corupţie, dar şi despre instituţiile la care pot apela în cazul în care li se solicită mită.
Activitatea derulată ieri în Oradea, parte a proiectului internaţional "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine", finanţat de Fundaţia Hanns Seidel România, și-a propus să informeze cetăţenii cu privire la riscurile implicării în fapte de corupţie. Astfel, pe strada Republicii, zona pietonală, a fost amplasat un cort şi mai multe cuburi cu mesaje, oferind orădenilor posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.
"Este o acţiune de informare şi conştientizare a cetăţenilor. Vizitatorilor le sunt înmânate chestionare cu diverse întrebări pe tema corupţiei, iar la final primesc din partea noastră materiale informative şi promoţionale şi tricouri tot cu mesaje informative", a precizat Iuliana Iliescu, manager de proiect în cadrul Asociaţiei Pro Democraţia. Unii dintre orădenii care au dorit să răspundă întrebărilor din chestionar au dovedit că ştiu ce înseamnă luarea de mită sau cum se pedepseşte această infracţiune, în timp ce alţii au crezut că instituţiile responsabile cu cercetarea faptelor de corupţie sunt primăria sau prefectura. Cei din urmă au aflat însă ieri de la organizatorii evenimentului unde trebuie să se adrese în cazul în care le sunt solicitate sume de bani de la funcţionarii publici.
Proiectul "Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine" se află la a doua ediţie, iar anul acesta se va deplasa în 8 localităţi de pe raza întregii ţări şi se extinde la nivel internaţional în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului instituţional cu Centrul Naţional Anticorupţie. Cu acest prilej, Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor încurajează încă o dată cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să sesizeze săvârşirea acestor infracţiuni ori de câte ori este nevoie, la linia Telverde anticorupţie 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice linie de telefonie mobilă sau fixă.
S-a format un fel de curent cu telefoanele verzi.Suni,vorbesti de obicei cu un robot,care te inregistreaza dar nimeni nu face nimic e ste doar un mod prin care aceste institutii fac rost de bani.Informatia stocata de aceste institutii este folosita de aceste institutii pentru a obtine capital de imagine si fonduri de la buget.Cel care pune la dispozitie informatia nu este sustinut nici financiar(recompensa) meritele si le asuma doarpolitistiii.Ca exemplu concret lovitura de imagine a chestorului de polite Liviu Popa la Casa de pensii Bihor.Ori sediul D.G.A Bihor se gaseste pe aceiasi stada cu doua nr.mai incolo ca Casa de pensiii Bihor.De ce nu a condus domnul Cheregi Gavril(comisar sef)operatiunea???Raspuns:Din cele 2300 dosare ridicat de politisti peste 600 dosare sant ale unor rude de politisti,gardieni si alti reprezentanti ai M.A.I..Aceste dosare vor disparea asa cum dispar probele din dosarele unor procurori....de-ai lor.