Studenților de la Facultatea de Drept din Oradea li s-a oferit, la sfârșitul săptămânii trecute, șansa de a îmbrăca robele de avocați și de a se identifica, pentru câteva ore, cu aceștia. ELSA Oradea, prin departamentul Activități Academice, a organizat un proces simulat pe drept penal ce s-a desfășurat în sala festivă a Facultății de Drept din Oradea, marcând momentul de final al Conferinței Naționale - Corupția și Traficul de Influență.

Înscrierile pentru procesul simulat s-au realizat în echipe de câte doi studenți. Provocarea adevărată a echipelor a constat în faptul că aceștia s-au pregătit atât pe apărare cât și pe acuzare și doar în ziua procesului, prin tragere la sorți, au aflat din care calitate procesuală își vor susține argumentele și împotrivă cărei echipe vor pleda. Speța pusă la dispoziția studenților a fost în ton cu tema Conferinței Naționale, și anume, corupția. Juriul a fost alcătuit din avocații Răzvan Doseanu și Mircea Ursuța (ambii seniori ELSA Oradea) și judecătorul Alin Văsonan.  În fața acestora s-au prezentat patru echipe formate din studenți din anii doi, trei și patru, studenți ce au găsit în acest proces simulat oportunitatea de a-și demonstra, atât lor cât și celorlalți, că pot îmbrăca roba de avocat și, prin argumente solide, pot înclina balanța în favoarea lor în cadrul procesului penal.  În urma pledoariei fiecărei echipe, juriul a desemnat ca echipă câștigătoare cea formată din Patricia Sarca și Claudiu Popovici.

„Pentru mine participarea la un proces simulat organizat de ELSA s-a dovedit o experiență benefică. Mi s-a dat ocazia să îmi testez cunoștințele dobândite în anii de facultate. Faptul că regulile concursului au fost să ne pregătim atât din punct de vedere al apărării cât și al acuzării, chiar dacă a presupus un efort suplimentar, ne-a ajutat să ne evaluăm și reevaluăm în concret, opțiunile pentru viitoarele profesii" a spus Patricia Sarca, studentă în anul patru. De o părere asemănătoare a fost și Claudiu Popovici care a câștigat și premiul pentru cel mai bun orator:

„A fost un prilej de a pune în practică teoria. Subiectul a fost unul de actualitate, corupția, un fenomen extrem de răspândit în țara noastră. Consider că prin aceste procese, putem învăța și exersa cum să ne argumentăm ideile astfel încât să obținem rezultatul dorit".

Procesul simulat s-a desfășurat fără evenimente, lucru datorat muncii comitetului de organizare, și a fost ultimul eveniment din cadrul Conferinței Naționale - Corupția și Traficul de Influență, organizată de ELSA Oradea, organizația studenților de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea.

Natalia - Sorina TUNDUC