În 26 septembrie, a fost marcată Ziua Europenă a Limbilor. Această dată ne duce cu gândul la festivități ample, la care să poată participa, concomitent, un număr mare de elevi și care, împreună cu dascălii lor, să reușească să sublinieze unitatea prin diversitate lingvistică...

Anul 2020 a făcut, însă, ca această unitate să fie sărbătorită pretutindeni puțin diferit, să fie o altfel de celebrare, comparativ cu cea din anii anteriori, respectându-se normele sanitare în vigoare: distanțarea socială fizică și purtarea măștii de protecție.

La fel s-a întâmplat și la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, unde elevii, împreună cu profesorii lor, au marcat evenimentul prin nenumărate momente și prezentări deosebite, dedicate limbilor străine și desfășurate exclusiv în slujba conștientizării importanței și frumuseții studierii și cunoașterii lor. Astfel că, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare de limba engleză Ioana-Paula Hice și Nicoleta Ardelean, precum și a dnei profesoare de limba franceză Gabriela Miron, elevii au pătruns în minunatul univers al cunoașterii limbilor și culturilor străine.

Pentru a marca această zi însemnată, prof. Gabriela Miron a pregătit o serie de activități captivante. Ziua Europeană a Limbilor s-a sărbătorit prin dobândirea de informații esențiale legate de limbile străine, joc, voie bună și o bine realizată vânătoare de comori cu final bogat în recompense. De asemenea, împreună cu dna prof. Nicoleta Ardelean, elevii au dat din nou dovadă de mult entuziasm și implicare. Ei au realizat prezentări în care au vorbit despre accentele limbii engleze în diferite țări. Online, elevii au întocmit proiecte despre curiozităţi din diferite ţări europene, precedate de un test de cultură generală. În paralel cu aceste activități, atât cei mici, cât și cei mari, alături de dna prof. Ioana-Paula Hice, au desfășurat activități deosebite dedicate aceleiași frumoase zile. Evenimentele s-au desfășurat individual, la fiecare clasă, și cu precădere în sistem digital. Elevii au fost extrem de implicați, s-a vorbit despre diverse aspecte cultural-lingvistice, traduceri celebre și despre concursul ,,Eurovision”, ca simbol al frumuseții lingvistice europene puse pe note muzicale. Activitatea s-a încheiat cu ascultarea imnului Uniunii Europene ,,Oda Bucuriei” în diferite limbi.

„Toate aceste acțiuni și mai ales felul pozitiv în care au fost ele primite de către elevi ne dau imboldul necesar inițierii unor noi astfel de proiecte și în anii care urmează. Tragem nădejdea că Ziua Limbilor Europene 2021 se va desfășura într-un context care va reveni definitiv la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții, indiferent de limbile pe care le vorbim”, a declarat pentru CRIȘANA prof. Ioana Paula Hice.