Emoţii pentru elevii de clasa a VIII-a din Bihor. Prima simulare, cea la Limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională, s-a desfăşurat ieri, de la ora 9.00 la 11.00. La nivelul judeţului au susţinut examenul în jur de 5.600 de elevi, cei mai mulţi în mediul rural.

Elevii clasei a VIII-a susţin, de luni până miercuri, simularea Evaluării Naţionale, prima probă fiind la Limba română, urmată de matematică şi limba maternă. "Pentru acest examen s-au înscris în jur de 5.657 de elevi, 2.783 în mediul urban şi 2.874 în mediul rural. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli de către profesori şi părinţi care vor avea în vedere adoptarea unor măsuri pentru a creşte performanţa elevilor. Cu această ocazie, am putut verifica şi partea tehnică a examenului, transmiterea subiectelor şi respectarea celorlalte reguli", a spus, pentru Crişana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

La Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" examenul s-a dat în două clase, de către 35, respectiv 26 de elevi. Comisia de examen a fost coordonată de profesorul Ioan Cadar. Elevii au avut emoţii, dar au trecut repede peste ele, concentrându-se pe cele 2 subiecte.

La primul au avut de răspuns la cinci cerinţe, pornind de la textul "Foaie verde fir mohor" şi de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specie a doinei. La al doilea subiect au avut de rezolvat şase cerinţe, o parte dintre ele, de gramatică, pornind de la textul "Cum se mai păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene" al Biancăi Sara. La subpunctul B, elevii au avut de redactat în 80-150 de cuvinte o scurtă naraţiune în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei zile de vară.

Urmează matematica şi limba şi literatura maternă   

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a continuă astăzi, 24 februarie, cu matematica, şi mâine, 25 februarie, cu limba şi literatura maternă (doar pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă). Afişarea rezultatelor este programată pentru 6 martie.

Elevii care participă la simulare nu pot intra în sălile de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale.

Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între elevi sau cu persoane din exterior.

Anul trecut, la nivel naţional, doar 48,8 la sută dintre elevii de clasa VIII-a prezenţi la simularea Evaluării Naţionale au obţinut medii peste 5, respectiv 66,95 la sută la limba română şi 30,4 la sută la matematică.