Prin eforturile conjugate ale Institutului de Istorie Militară Praga, Muzeului Militar Naţional, filiala Oradea, Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor şi Primăriei, orădenii au ocazia de admira, timp de o lună şi jumătate, planşe, picturi şi obiecte care ilustrează evenimente din cardul primului război mondial.

Expoziţia a fost vernisată ieri, 10 octombrie, în cadrul unui simpozion care a reunit profesori universitari şi oficialităţi, în Sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea. La eveniment a fost prezent şi locţiitorul ambasadorului Republicii Cehe la Bucureşti: chargé d´affaires a.i. Tomáš Vostrý. Acesta a ţinut să mulţumească organizatorilor pentru invitaţie şi a vorbit despre partea cehă a expoziţiei, pregătită cu sprijinul Institutului de Istorie Militară Praga şi al Ambasadei Cehiei în România. El a subliniat că picturile aparţin unor nume celebre, cum este Frantisek Kupka. Expoziţia unică pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, formată din 24 de panouri, ilustrează pentru prima dată reacţia artiştilor plasticieni cehi în legătură cu izbucnirea primului război mondial, propriile zile petrecute pe front sau cu veştile sosite de pe câmpurile de luptă. O parte independentă a expoziţiei o formează  caricaturile şi desenele de amator, dar cu atât mai impresionante, provenite din jurnalele de însemnări ale soldaţilor. De asemenea, Studioul de Arte Plastice al Armatei, condus de artistul Valentin Tănase, prin aportul artiştilor plastici ai studioului Marcel Chiţac, Cătălin Gadei, George Grigorescu, Bela Kromer, Valentin Macarie, Albin Stănescu, prezintă peste treizeci de lucrări inspirate atât din momentele de glorie ale ostaşilor români, dar şi portrete sugestive, figuri şi personalităţi emblematice ale epocii, de la regele Ferdinand I şi regina Maria, la generali, ofiţeri şi simpli militari. Din colecţia Muzeului Militar Naţional sunt prezentate două lucrări realizate de doi clasici ai picturii româneşti interbelice, Camil Ressu şi Costin Petrescu, participanţi direcţi la campaniile din timpul Marelui Război, ca şi o colecţie de arme şi uniforme din perioada 1914-1918. Evenimentul a fost completat cu succes de Valentin Tănase (artist plastic), prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Dumitru Noane, prof. univ. dr. Viorel Faur, gen. (r) Vasile Creţ şi prof. univ. dr. Antonio Faur. Aceştia au ţinut prelegeri pe tema primului război mondial, dar şi pe tema eliberării oraşului Oradea.

Discursurile au fost de un real folos zecilor de liceeni prezenţi în sală, care au avut astfel ocazia să afle noi amănunte şi puncte de vedere despre istoria lumii, a Europei de Est în special, a României, şi a oraşului Oradea în particular. Expoziţia va pute fi vizitată până în data de 30 noiembrie. Cadrele didactice şi elevii pot vizita gratuit expoziţia, cu posibilitate de programare a grupurilor la tel. 0731-212-284.