În cadrul European Music Open, miercuri, 12 iunie, la Muzeul Ţării Crişurilor, a avut loc vernisajul unei expoziţii de artă plastică de excepţie, intitulată Liniştea sufletului meu. Lucrările expuse aparţin artistului taiwanez Che Ching-Jung, care a făcut şi o donaţie instituţiei muzeale: un mozaic în care este ilustrată Fecioara cu Pruncul, destinat iniţial Vaticanului.

Chen Ching-Jung este un artist contemporan taiwanez, cu peste 50 de ani de experiență şi numeroase realizări în domeniul artei, dar şi în lumea academică. Este absolvent a patru universităţi şi a fost profesor la Academia Națională de Arte din Taiwan, la Colegiul de Cultură Chinezească, la Universitatea de Stat din Taiwan, Departamentul de Arte Plastice, şi Director la Academia de Stat din cadrul Departamentului de Arte Plastice. A fost iniţiatorul gravurii în placă de cupru în Taiwan și a contribuit la crearea acestui nou domeniu. Chen Ching-Jung este cunoscut pentru lucrările sale în acuarelă, pictură în ulei, pictură murală, mozaic, gravură etc. De asemenea, a studiat și tehnici de conservare a artei, pe care le-a făcut cunoscute în Taiwan. Din anii ’70 lucrează şi în atelierul din Paris, unde a participat la Saloanele de Artă, fiind numit membru permanent al Salonului de Toamnă și al Salonului artiștilor francezi din Paris.

O parte din lucrările sale pot fi admirate la Muzeul Ţării Crişurilor, care găzduieşte în aceste zile expoziţia Liniştea sufletului meu. Astfel, Oradea stabilieşte o nouă premieră, fiind primul oraş din România care găzduieşte o expoziţie a artistului taiwanez. Aşa cum a remarcat directorul European Music Open, Alexandru Badea, festivalul a atras, şi continuă să atragă la Oradea personalităţi de marcă din întreaga lume.

Lucrările artistului au fost prezentate de managerul MTC, Aurel Chiriac: Aceste lucrări sunt definitorii pentru arta contemporană, deşi nu pot fi încadrate neapărat într-un stil. Corpul uman și nudurile feminine sunt elemente care-l definesc pe artist, corpurile au o liniște aproape înghețată, o sensibilitate abstractă, fără intervenția erosului”, a subliniat Aurel Chiriac.

Prezent la vernisaj, Chen Ching-Jung a ţinut să mulţumească gazdelor pentru ospitalitate şi a i-a făcut muzeului un cadou nepreţuit. Artistul a donat un mozaic, iniţial destinat Vaticanului, care o ilustrează pe Fecioara Maria cu Pruncul. Lucrarea are o greutate de 900 de kilograme, datează din anul 2017 şi este realizată în stil bizantin, din marmură, sticlă de Murano şi foiţă de aur.

Evenimentul a fost îmbogăţit prin prezenţa Cvartetul Filarmonicii Eso-Taipei, împreună cu tenorul Tseng Hung-Yu şi pianista Kuo Ya-Feng din Taiwan. Expoziţia rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 28 august 2019.