În dimineaţa zilei de duminică, 21 august, în Piaţa Unirii din Oradea au ajuns celebrele care alegorice care aduc bucurie orădenilor an de an, de Zilele Culturii Maghiare. În ediţia din acest an au ajuns în oraş doar patru care, însă entuziasmul orădenilor a fost la fel de mare.

 

Anul acesta a lipsit din program şi parada, însă curioşii au putut admira impresionantele aranjamente florale în intervalul orar 11.00-17.30.
Zilele Culturii Maghiare s-au desfăşurat de vineri, 19 august, până duminică, 21 august inclusiv, şi au promovat tradiţiile, specificul şi istoria comună pe care o împărtăşesc românii şi maghiarii în Oradea. Evenimentele au cuprins concerte, dansuri cu specific maghiar, un târg al meșterilor populari, bunătăți culinare, food-trucks și mult așteptatele care alegorice.

Expoziţia carelor alegorice a cuprins un car al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Teatrului Național Maghiar și carul Centrului pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional Debrețin. Carul alegoric al orașelor Oradea și Debrețin a simoblizat detalii ale unei clădiri iconice din Oradea: Cetatea medievală. Totodată acesta a făcut referire și la relația dintre cele două orașe prin ornamente zoomorfe ale grifonilor și păsării Phoenix.

„Sala cu Grifoni este una dintre cele mai frumoase săli ale cetății și înfățișează opt animale mitice. Grifonul este o creatură mitică cunoscută în diferite culturi drept jumătate vultur și jumătate leu și desemnează puterea, curajul și calitățile de conducere”, aşa cum explică unul dintre organizatorii evenimentului, Visit Oradea.

Coroana Sfântului Ștefan este cea mai importantă relicvă națională a maghiarilor. Conform însemnărilor regelui Sfântului Ștefan coroana simbolizează țara, împărăția, credința, biserica, calitățile domnitorului și virtuțile acestuia.

Carul alegoric al Teatrului Național Maghiar a sărbătorit lumea teatrului și artele spectacolului și a făcut trimitere la Olimpiada de Teatru care are loc în 2023. „Întreaga lume este un teatru”, iar această lume va fi simbolizată prin Arca lui Noe, care salvează viitorul.

Centrul pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional Debrețin militează pentru dezvoltarea tehnologică, viitor verde și protecția mediului.  De aceea, compoziția cu flori din această ediție a cuprins 11 albine, subliniind actorii importanți ai ecosistemului și totodată importanța protejării acestora.

Dacă sâmbătă orădenii s-au bucurat de momente folclorice şi un concert Rius&Band, duminică a fost ziua dedicată spectacolelor susţinute de Ansamblul de suflători din Hajdúszoboszló, şi de ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti. Din pricina condiţiilor meteo nefavorabile, primul spectacol a avut loc în Filarmonica Oradea, iar cel de al doilea a fost reprogramat pentru data de 27 august, la Teatrul Szigligeti.