Premierul Victor Ponta s-a aflat ieri la Oradea într-o scurtă vizită electorală, însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi miniştrii Ioan Rus, Constantin Niță şi Nicolae Jianu. Potrivit premierului, în judeţul Bihor se derulează investiţii în valoare totală de aproximativ 250 milioane euro.

 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Prefecturii Bihor, primul ministru a menţionat că valoarea totală a fondurilor pentru lucrările derulate în judeţul nostru se ridică la "aproape un sfert de miliard de euro": în jur de 150 milioane euro prin Ministerul Dezvoltării Regionale, aproximativ 110 milioane euro prin Ministerul Transporturilor şi 5 milioane prin Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. "Este foarte important să continuăm aceste investiţii deoarece Bihorul este una dintre porţile de intrare în România dinspre Vest", a afirmat Victor Ponta, adăugând că Guvernul pe care îl conduce a reluat lucrările oprite de precedenta guvernare. În ceea ce priveşte programul de la Oradea, cadidatul PSD la funcţia de preşedinte al României a vizitat Universitatea Emanuel, Faist Mecatronic şi s-a întâlnit cu episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie.

"Ne-am încurcat în ştiinţă"

La rândul său, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat lucrările "mari şi foarte mari" care se derulează în judeţul Bihor. Astfel, potrivit lui Rus, pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Borş al Autostrăzii Transilvania a fost stabilit constructorul, urmând ca din primăvară să reînceapă lucrările a căror valoare este estimată la 220 milioane euro. De asemenea, încep lucrările la modernizarea infrastructurii Aeroportului Oradea, în valoare de aproximativ 100 milioane lei, pentru ca acesta să poată intra în circuitul internaţional. Ioan Rus a mai precizat că au fost aprobate exproprierile pentru drumul expres care va ocoli Oradea de la intersecţia cu DN 1 Oradea-Cluj până la viitoarea intrare pe Autostradă şi a fost stabilită firma care va reabilita podul Densusianu. În ceea ce priveşte DN 76 Oradea - Deva, Rus a afirmat că în prezent "se lucrează în limita în care se poate lucra", urmând ca întregul drum să fie complet reabilitat anul viitor. "La DN 76 ne-am încurcat în ştiinţă", a declarat ministrul Transporturilor, amintind faptul că au fost mai multe probleme cu constructorii. Un alt proiect care vizează şi judeţul Bihor şi care a fost inclus în Master Plan este cel legat de electrificarea căii ferate între Cluj şi Oradea.  

Dragnea vs Bolojan

Vicepremierul Liviu Dragnea a menţionat că în acest an, prin Programul Naţional de Dezvoltarea Locală, au fost alocate judeţului Bihor fonduri în valoare totală de 53,2 milioane lei pentru lucrări de alimentare cu apă, canalizare, şcoli, drumuri. Totodată, vicepremierul a anunţat că a semnat joi plata către Compania de Apă Oradea a sumei de 3,1 milioane lei pentru plata lucrărilor executate în municipiu. Liviu Dragnea a menţionat că primarul Ilie Bolojan nu a trimis la ministerul pe care îl conduce nicio solicitare oficială pentru plata lucrărilor, deşi i-a transmis public acest lucru. În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a făcut solicitarea în numele Primăriei Oradea, astfel că a putut fi semnat ordinul de plată. De asemenea, Dragnea a anunţat că a aprobat construirea complexului sportiv multifuncţional de la Oradea, însă a avertizat că "s-ar putea să fie probleme în colaborarea cu Primăria Oradea", din moment ce au fost probleme "cu trimiterea unei simple adrese". "Am aprobat să se realizeze complexul sportiv multifuncţional, acea sală de sport despre care se spune, în schimb, îmi explic public îngrijorarea că s-ar putea să fie probleme extrem de mari între Compania de Investiţii şi Primărie (...)" "Este singurul caz din ţară în care Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, vrea să facă investiţii şi ne lovim de blocaj", a mai declarat Dragnea.

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că a trimis Ministerului Dezvoltării solicitarea privind achitarea datoriei de 3,116 milioane de lei către CAO încă înaintea primei vizite a vicepremierului Dragnea, din septembrie, dar şi după aceea. "Atât Compania de Apă, cât şi Primăria Oradea au emis adrese către Ministerul Dezvoltării pentru plata acestei datorii. Vă pot proba că şi imediat după ce domnul Dragnea a fost la Oradea şi a spus că nu ştia (despre datoria către CAO - n.r.) i-am trimis o adresă, din nou. Faptul că domnul Dragnea a semnat abia ieri, înainte de a veni în Bihor este, cum să vă spun... trebuia să facă ceva, pentru că altfel devenea penibil, să spună că nu ştia, pentru că există adresele înregistrate la minister. Dar, ce să facem, tupeul PSD-ist este nelimitat. Primăria Oradea a făcut adresele către Ministerul Dezvoltării, a făcut şi Compania de Apă, iar domnul Dragnea ştia de această problemă încă din luna mai, când am discutat acest lucru la Consiliul Judeţean, de faţă cu domnul preşedinte Cornel Popa şi cu domnul vicepreşedinte Ioan Mang. Teoria necunoaşterii ţine de tupeul PSD-ist", a spus pentru Mediafax primarul Ilie Bolojan. Referitor la terenul pentru sala de sport, primarul a spus că şi în legătură cu amplasamentul acesteia a trimis adrese către Guvern, acte pe care le poate proba.

Întrebat cum îşi explică atacurile vicepremierului la adresa sa, Bolojan a răspuns: "Domnul Dragnea este obişnuit ca, atunci când merge prin judeţe, oamenii să se facă preş în faţa lui. Or, modul în care Ministerul Dezvoltării, prin domnul Dragnea, finanţează lucrările pe PNDL, eu i-am spus în faţă că este o greşeală. I-am spus că nu este normal să deschidă lucrări noi până nu le finalizează pe cele vechi, pentru că acestea se distrug, dar şi pentru că firmele care nu-şi primesc banii intră în insolvenţă, iar şantierele lăsate neterminate deranjează oamenii. Sigur, acest lucru nu-i convine domnului Dragnea, pentru că nu te poţi mândri cu asemenea lucruri".