Orădenii au marcat, la finele săptămânii trecute, cu prăjituri, Ziua Mondială Împotriva Fracturării Hidraulice. În principal, aceeaşi concetăţeni, care au participat la mai toate protestele anti-şist, şi-au manifestat şi de această dată opoziţia împotriva fracturării hidraulice, considerată un mare pericol la nivel mondial.

Evenimentele derulate cu prilejul marcării Zilei Mondiale Împotriva Fracturării Hidraulice au avut mai multe componente. Astfel, în Parcul 1 Decembrie, s-a amenajat un stand unde s-au strâns semnături împotriva Tratatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Acesta este un acord comercial în curs de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite, care îşi propune eliminarea "barierelor" de reglementare, care limitează profiturile corporațiilor transnaționale de pe ambele părţi ale Atlanticului. Acest aspect este un pericol, lăsând cale liberă corporaţiilor pentru a o serie de abuzuri. Numeroşi orădeni au semnat această petiţie, urmând ca voluntarii să transmită mai departe aceste documente. În partea a doua a zilei de sâmbătă, în Piaţa Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul, peste 20 de voluntari s-au adunat pentru o manifestaţie publică. Înarmaţi cu pancarte cu mesaje antigaze de şist şi purtând tricouri cu înscrisuri sugestive, participanţii au oferit prăjituri orădenilor care li s-au alăturat.

„Evenimentul urmăreşte să atragem atenţia asupra a două pericole. Unul priveşte comunitatea locală, gazele de şist. Al doilea pericol îl reprezintă Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, care are prevederi ce pun în pericol suveranitatea statului nostru, cu impact asupra politicilor de mediu. Prevederile dau mână liberă corporaţiilor care nu vor mai avea nicio responsabilitate socială faţă de locul unde îşi vor amplasa investiţiile", a subliniat Adrian Oegar, unul dintre participanţii la acţiune. Ieri, în Parcul 1 Decembrie, s-au mai derulat activităţi de desenat cu copii, respectiv pictură colectivă despre natură şi viaţă