Manifestările dedicate Zilei Poliţiei Româneau debutat cu o şedinţă festivă, organizată la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. Au urmat apoi evenimentele publice desfăşurate în Cetatea Oradea, sute de orădeni urmărindu-i pe poliţişti şi pe câinii de serviciu şi asistând la demonstraţiile luptătorilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale.

Evenimentele dedicate Zilei Poliţiei Române au debutat, ieri, cu o şedinţă publică festivă organizată la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în cadrul căreia s-a desfăşurat o ceremonie de premiere a polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite, având loc mai multe avansări în gradul profesional următor. În total, au fost avansaţi la termen, 18 ofiţeri şi 108 agenţi, mai mulţi poliţişti fiind răsplătiţi cu diplome şi mulţumiri scrise pentru activitatea desfăşurată. La manifestare au luat parte reprezentanţii mai multor instituţii, dar și delegații ale polițiștilor din Ungaria şi Serbia. Începând cu ora 10.00, orădenii au fost invitaţi la un eveniment dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în Cetatea Oradea. Aici au fost prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru: jocuri și concursuri din domeniul prevenirii criminalității, dedicate copiilor; prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni; expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea poliţiei; standuri de documentare – informare. Demonstraţii și exerciții tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei Bihorene au avut loc începând cu ora 12.00. Ca în fiecare an, cei mai nerăbdători au fost copiii, veniţi să îi vadă pe luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, la treabă. Ren şi Nero, cei doi câini de serviciu ai poliţiştilor, au fost şi anul acesta aplaudaţi îndelung, după ce au reuşit să prindă infractori sau să descopere pachete suspecte. La finalul demonstraţiilor, cei prezenţi în Cetate au avut ocazia să îşi facă fotografii atât cu câinii, cât şi cu autospecialele IPJ Bihor, dar şi cu „mascaţii” orădeni. De asemenea, tot ieri, a avut loc vernisajul expoziţiei personale de pictură în cuțit „Tușe de suflet” – comisar de poliție Alina Dinu, începând cu ora 18.00, în Cetatea Oradea – Muzeul Orașului Oradea, corpul A, etajul I, sala 21. Prezentarea a fost realizată de asist. univ. dr. Anca Popescu, iar ambianța sonoră a fost asigurată de violonistul Florin Avram, de la Filarmonica de Stat Oradea. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fundației Colonel „Ioan Baciu” și al Corpului Național al Polițiștilor.

 

Bilanţ naţional

Pentru al șaptelea an consecutiv, criminalitatea scade, iar la nivel național, aceasta înregistrează cea mai mică valoare din ultimii 11 ani, același trend menținându-se și în cazul criminalității stradale și a celei din mediul rural, a spus, luni, la Cercul Militar, şeful Poliției Române, Ioan Buda, în cadrul evenimentului dedicat zilei Poliției Române, unde a fost efectuat şi un bilanţ al activităţii instituţiei pe anul 2018.
,,Gradul siguranței rutiere este în creștere. Cel mai important indicator la care ne raportăm, respectiv numărul persoanelor decedate, înregistrând o diminuare cu peste 80 de persoane, comparativ cu valorile din anul precedent”, a spus Ioan Buda.
Şeful Poliţiei Române a mai declarat că infracționalitatea în zona transporturilor feroviare, navale și aeriene a înregistrat în 2018 cele mai mici valori din ultimii 9 ani. Polițiștii au avut peste 950.000 de intervenții la evenimente, au aplanat aproximativ 120.000 de stări conflictuale și au răspuns la peste 783.000 de solicitări venite prin 112. Cifrele oferite de șeful Poliției Române arată că s-au înregistrat peste 1,6 milioane de dosare penale, iar procentul de soluționare a cazurilor de omor a fost de peste 99,5%. Criminalitatea gravă, comisă cu violență, se menține sub 1% din totalul infracțiunilor sesizate, iar infracțiunile de tâlhărie continuă trendul descendent pentru al șaselea an consecutiv. El a mai adăugat că ,,au fost destructurate 155 de grupări de criminalitate organizată și s-au desfășurat peste 450 de acțiuni operative de mare amploare, sub coordonarea procurorului DIICOT și în cooperare cu structurile similare de aplicare a legii din Europa sau din alte state ale lumii”.