La iniţiativa AIESEC România, în lunile iulie şi august, 60 de studenţi din străinătate au vizitat România, pentru a afla adevăratele tradiţii şi frumoasa istorie a ţării noastre, dincolo de legenda lui Dracula, printre singurele simboluri care ne sunt recunoscute peste hotare. Bihorul a fost unul dintre cele 13 judeţe în care studenţii străini au petrecut o săptămână, găzduiţi de membrii AIESEC Oradea.

Proiectul internaţional „Discover Romania Beyond Dracula" s-a derulat în perioada 20 iulie - 31 august, a fost organizat de AIESEC România şi a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului cu scopul îmbunătățirii imaginii României la nivel internațional și național, în rândul populației tinere, prin promovarea culturii și patrimoniului național, dar și prin încurajarea voluntariatului în rândul tinerilor. Timp de şapte săptămâni, 60 de tineri din 27 de țări au vizitat cele mai frumoase locuri din România. Proiectul a fost implementat pe trei zone: Zona 1: Arad, Craiova, Oradea, Timișoara. Zona 2: București, Constanța, Galați, Iași, Pitești. Zona 3: Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș. Şi pentru ca adevăratele simboluri ale ţării noastre să răzbată peste hotare, internaţionalii au realizat peste 2.000 de fotografii şi 700 de articole de presă, din care 108 au ajuns deja diseminate pe reţelele de socializare. Astfel, România ajunge mai aproape de sufletele locuitorilor din: Albania, Belarus, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Egipt, Estonia, Germania, Grecia, India, Indonezia, Italia, Liban, Lituania, Malaysia, Maroc, Nigeria, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Taiwan, Turcia, Ukraina.

O săptămână în Bihor

Membrii AIESEC Oradea au fost direct implicaţi în această campanie şi au fost gazde şi ghizi pentru studenţii străini timp de o săptămână. Astfel, prima vizită programată pentru a dezvălui frumuseţile noastre a fost în zona centrală a oraşului, de la pasajul Vulturul Negru şi Turnul Primăriei, la Cetatea Oradea şi Dealul Ciuperca. Următoarea zi a fost destinată zonei Felix, unde studenţii au admirat nuferii emblematici şi s-au bucurat de o zi la piscină. În cea de-a treia zi, punctele de atracţie au fost Şuncuiuş, Coada Lacului şi Barajul Leşu, în timp ce a patra zi a fost dedicată unei vizite la Peştera Urşilor. Vineri seara, studenţii au rămas în Oradea unde au organizat "Global Village", în care a fost rândul studenţilor străini să prezinte câteva tradiţii specifice ţării lor după ce, cu o seară înainte, se bucuraseră de un Cooking Night.