Ieri dimineaţă a avut loc prima întâlnire de lucru a comisiei de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, una dintre bijuteriile arhitecturale ale orașului de pe Crișul Repede, afectată de incendiul devastator de sâmbătă seara. Comisia a stabilit măsurile pe termen scurt, mediu şi lung ce trebuie luate, prima grijă fiind eliminarea riscului de prăbuşire a pereţilor Palatului, iar apoi, pregătirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia. Deocamdată nu a fost stabilită exact valoarea prejudiciului, însă Episcopia a prezentat o listă a pagubelor constatate şi a anunţat conturile în care orădenii şi nu numai pot dona sume pentru reconstrucţia clădirii monument.

Filmul evenimentului

Duminică seara, în jurul orei 20.00, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a trimis un amplu comunicat de presă, privind incendiul care a devastat Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

„În seara zilei de 25 august, a.c. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost cuprins de flăcările unui incendiu devastator, observat în jurul orei 21.30. La faţa locului s-au prezentat mai multe echipaje de pompieri care au încercat să stingă focul. Intervenţia a durat mai multe ore”, se menționează în comunicatul de presă semnat de Eugen Ivuț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Potrivit documentului, incendiul a mistuit acoperişul Palatului în întregime, devastând, de asemenea, şi etajul întâi al clădirii.

„Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică, excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior, care este conectat la reţeaua de iluminat stradal”, se precizează în comunicat.

În același document se mai arată că, în cursul dimineţii de duminică, 26 august, s-a constituit o comisie de expertiză formată din reprezentanţi ai Pompierilor, ai Serviciului Criminalistic al Poliţiei Române şi ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în vederea identificării surselor care au provocat incendiul. „În momentul în care această comisie va pune la dispoziţie rezultatele finale, acestea vor fi comunicate”, se specifică în comunicat.

Pagube de sute de mii de euro

În document sunt enumerate pagubele enorme suferite de clădire, cu mențiunea că „valoarea acestora este greu de estimat atât de devreme”.

„Acoperişul Palatului Episcopal a fost distrus în întregime. Valoarea pagubelor materiale este greu de estimat atât de devreme. Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 de euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia”, specifică Eugen Ivuț, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Potrivit acestuia, au fost avariate total sau parţial o serie de elemente arhitectonice şi decoraţiuni interioare prin prăbuşirea tavanelor şi intervenţia cu apă a pompierilor.

„Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a cărui lumină vitrată lumina toată suprafaţa foaierului de marmură. Pe stâlpul de la intrare se afla o lampă Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereţii laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului, episcop Demetriu Radu. În sălile palatului se aflau patru sobe preţioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau două candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ţinând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuţiei lor”, menționează reprezentantul Episcopiei.

Incendiul a afectat și ferestrele, care aveau sticla de secol XIX, cu lemnărie în stilul încăperilor, cu rolete din epocă, dar și parchetul din sălile principale, care era o intarsie cu elemente geometrice în acelaşi stil.

„Uşile palatului completau desăvârşirea decoraţiunilor în stil eclectic. Inclusiv clanţele din bronz erau adevărate opere de artă. Zugrăveala pereţilor era demonstraţie de măiestrie a artei 1900. La etaj mai exista un vitraliu în holul principal. Capela adăpostea decoraţiuni specifice unui lăcaş de cult neobaroc, iar turnurile şi acoperişul aveau decoraţiuni metalice. Toate aceste valori patrimoniale vor fi evaluate de o comisie specială a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru a se constata dacă se mai pot recupera”, se mai arată în document.

Potrivit informațiilor, în perioada care urmează, atenţia Episcopiei Greco-Catolice este direcţionată în eliminarea riscului de prăbuşire a pereţilor Palatului, într-o primă fază, iar apoi, în pregătirea unui proiect pentru reconstruirea acestuia.

„Tristul eveniment reprezintă o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât şi pentru Oradea, întrucât clădirea, monument istoric, este o emblemă a comunităţii orădene, fiind încărcată de istorie şi semnificaţii”, subliniază reprezentantul episcopiei.

Prima întâlnire de lucru a comisiei de reconstrucţie a Palatului...

Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Oradea, luni dimineață a avut loc prima întâlnire de lucru a comisiei de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus parţial în incendiul de sâmbătă. Cu acest prilej, au fost stabilite planul de lucru, primele măsuri care trebuie luate pe termen scurt, mediu şi lung: evaluarea pagubelor, demararea expertizelor tehnice şi a lucrărilor la acoperiş, deîndată ce ancheta se finalizează. „Se apropie iarna, şi nu dorim ca distrugerile pricinuite de foc să fie continuate de vremea rea în vederea consolidării şi refacerii integrale a Palatului Episcopal. Au fost desemnaţi responsabilii pe plan tehnic care vor coordona echipele. Acestora li se vor alătura alţi specialişti în domeniu şi voluntari”, se menționează în comunicat.

Pe lângă membrii Episcopiei Greco-Catolice, la discuţii au luat parte reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, specialişti în domeniul arhitectural, de rezistenţă şi consolidare, dar şi Excelenţa Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, alături de echipa managerială a Episcopiei Romano-Catolice.

„Avem încredere că vom fi sprijiniţi în aceste momente dificile de toate autorităţile abilitate, centrale şi locale pentru facilitarea întregului demers birocratic ce este necesar etapelor menţionate anterior. Mulţumim pentru mesajele de susţinere şi încurajare venite din partea oficialităţilor, comunităţii orădene, naţionale şi celor internaţionale. Vom reveni cu detalii referitoare la procedurile prin care cei care doresc să ajute la refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic pot face donaţii, dar şi cu alte detalii despre evoluţia lucrărilor de refacere a monumentul istoric şi arhitectonic care a căzut pradă flacărilor”, au mai transmis reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Sprijin din partea CJ Bihor

Conducerea Consiliului Județean Bihor a decis alocarea sumei de 100.000 lei către Episcopia Greco-Catolică Oradea pentru a demara primele etape din procesul de reconstrucție a clădirii monument afectate de incendiul din 25 august.

Această sumă se regăsește în proiectul Hotărârii de Consiliu Județean privind rectificarea bugetului județului pentru 2018. Inițiativa urmează să fie supusă la vot în plenul ședinței de azi, 28 august, iar odată cu aprobarea de consilierii județeni, aceasta va însemna un sprijin financiar de urgență pentru a contribui la lucrările de conservare și stabilizare a clădirii Palatului Episcopal din Piața Unirii.

„Conducerea instituției noastre își exprimă convingerea că și această tematică este una care trebuie să întrunească solidaritatea tuturor factorilor sociali și administrativi din Bihor”, a menţionat Adrian Simon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Primele imagini după dezastru

Prefectura Bihor a publicat luni, 27 august, pe pagina sa de Facebook, primele imagini din interiorul Palatului Episcopal, după incendiul din seara de 25 august. Pe această cale, reprezentanții Prefecturii Bihor fac un apel către orădeni și nu numai să se implice în campania de strângere de fonduri pentru a contribui la refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea.

Palatul episcopal a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat, împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti, Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, proiectat de arhitectul Rimanoczy Kalman jr.

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de Arte, iar ulterior aici a funcţionat Biblioteca Judeţeană.

Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005. A fost restaurat acoperişul, faţada exterioară şi curtea. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea reprezintă o bogăţie arhitecturală, spirituală şi istorică a întregii comunităţi din Oradea.

Cont special pentru reconstruirea Palatului

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis un cont special pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, la Banca Transilvania. Aşadar, cei care vor să facă donaţii, au la dispoziţie următoarele conturi:

Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea

IBAN:

EURO - RO78BTRLEURCRT0463151401

RON - RO31BTRLRONCRT0463151401

USD - RO82BTRLUSDCRT0463151401

SWIFT: BTRLRO22

Banca Transilvania

Sucursala Oradea