Orădenii sunt invitați să facă o incursiune în timp, într-o perioadă tumultoasă și demult uitată, prin intermediul expoziției „Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial”, deschisă, începând de ieri, la Muzeul Orașului Oradea. Expoziția este realizată de Muzeul Național al Ungariei din Budapesta, în colaborare cu Asociația Tanoda, și curatoriată de Katalin Bognár.

Vernisajul expoziției a avut loc ieri, în prezența lui Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea, și a lui Katalin Bognár, curatorul expoziției.

„Oradea este cel de-al cincilea oraș din Transilvania care găzduiește această expoziție. Expoziția reunește aproximativ 100 de fotografii, care sunt reproduceri după poze originale făcute în tehnica 3D, în timpul Primului Război Mondial. Cei care vizitează expoziția au impresia că și ei sunt în tranșee și că fac parte tema fotografiei”, a declarat pentru Crişana Katalin Bognár, curatorul expoziției.

În cadrul expoziției au fost selectate stereofotografii din colecțiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft (seria conține 100 de fotografii, intitulată „Război mondial 1914-1916”), ale companiei americane Keystone View Company (serie emisă în anul 1923), precum și fotografii provenite de la diverși proprietari particulari.

Fotografiile stereo au avut o perioadă de largă răspândire la începutul secolului al XX-lea și în anii Primului Război Mondial. După încheierea războiului, tehnica de realizare a fotografiilor stereo s-a depreciat și, în scurt timp, a dispărut. Imaginile prezentate în Cetatea Oradea sunt suprapuse cu ajutorul tehnicii anaglyph, putând fi vizionate în 3D cu ochelari speciali care au o peliculă roșie la unul dintre ochi, și una albastră la celălalt.

„Scopul acestei expoziții este, în primul rând, de a arăta că această tehnică de a poza în 3D a existat și în urmă cu 100 de ani sau chiar este o tehnică mai veche de 100 de ani. Totodată, este important ca vizitatorii să-și dea seama că, din orice unghi ar fi făcute pozele, ele au aceeași tematică. Acestea sunt fotografii de propagandă, iar rolul acestor fotografii de propagandă era ca cei de acasă să se liniștească privind starea de sănătate a celor din tranșee. Foarte multe fotografii sunt despre arme, care sunt simboluri are fermității, stabilității, siguranței. O mică parte a expoziției este formată din poze care nu sunt poze de propagandă și care relatează realitatea exact așa cum era”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Expoziția rămâne deschisă până în luna decembrie, în corpul A, etajul II, din Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, putând fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.