Poveștile, vinul și prietenii vechi și-au găsit, cu toții, armonia, sâmbătă, 30 ianuarie, în Cetatea Oradea, la un eveniment special prilejuit de lansarea volumului de debut al realizatorului și producătorului de emisiuni Radu Găină.

Absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie de la Iaşi și de Film din București, Radu Găină este doctor „Summa cum laude” în cinematografie și media. Este producătorul seriilor documentare „Deportații”, „Unirile Românilor”, dar și a unor povești prezentate în cadrul „Universul Credinței”, unele dintre filmări realizându-se și în Bihor.

„Legătura domnului Radu Găină cu aceste meleaguri a început pe vremea când a demarat un amplu proiect de conservare a mărturiilor bihorenilor deportați, a celor care au suferit în regimul comunist, străbătând Bihorul, în lung și lat, pentru a-i găsi pe aceşti mărturisitori”, a subliniat cercetătorul Cristina Liana Pușcaș. 

Volumul său de debut, „Pârcovaci, strict confidențial și alte povestiri”, a văzut, anul trecut, lumina tiparului la Editura Lumea Credinței. În turneul său de promovare, Radu Găină a ales Oradea, un loc de suflet, unde are o serie de colaboratori, dar și vechi prieteni. Gazda evenimentului a fost profesorul Dorin Popa, renumit oenolog, președintele Centrului pentru cultura şi civilizaţia gustului. Prezența domniei sale nu a fost întâmplătoare, poveștile din volumul lui Radu Găină amintesc de farmecul colinelor de la Cotnari, plimbându-ne apoi prin frumoasă Moldovă, dar și alte locuri și oameni minunați de prin lumea largă. „Este o carte despre povestea lumii, așa cum am înţeles-o eu. Vinul face parte din structura de adâncime a lumii pe care am cunoscut-o eu la Cotnari”, a precizat Radu Găină. Chiar dacă pașii l-au purtat prin lumea întreagă, anul trecut, pandemia provocată de virusul SARS COV-2 l-a readus, pentru cinci luni, înapoi pe meleagurile natale, prilej pentru a revedea Contrariul, Hârlăul și alte zone pitorești și dragi.

Volumul de debut s-a bucurat de aprecierea criticilor, dar și a cititorilor. „Cartea a fost cea care, dintotdeauna, a omogenizat și unificat conștințele naționale. Dacă nu era cartea, ce se alegea de acest popor? Cartea rămâne baza culturii, oglindește spiritualitatea românească”, a adăugat istoricul Augustin Țărău.

Cartea lui Radu Găină s-a bucurat și de aprecierea profesorului Dorin Popa, care a subliniat rolul pe care îl joacă cartea în comunitate. „Să dăm valoare valorii. La un pahar de vin, oamenii se împrietenesc, discută despre cărți. Eu vreau să educ, să aduc valoare în comunitate. Cartea transferă, într-un fel, tot ce ține de comunitate, începând de la grai. Împletim partea de nuvele, cu partea senzorială, cu gustul locului de acolo, din Moldova, zona Cotnari”, a precizat profesorul Dorin Popa. Pentru a ilustra legătura puternică dintre vin și carte, gazda evenimentului a oferit invitaților un moment de degustare a unor vinuri marca Cotnari, dar și istorii despre vii și vin.