În fiecare an, în data de 24 ianuarie, municipalitatea organizează Gala "Antreprenor pentru Oradea", la care sunt premiaţi cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului. Anul acesta, Gala a avut loc sâmbătă, în incinta Centrului de Afaceri Trade Center, și a avut peste 140 de invitați - oameni de afaceri din Oradea, reprezentanții celor mai importante companii din municipiu, investitori, dar și directori ai instituțiilor și companiilor publice din oraș.

Invitatul special al galei de anul acesta a fost Moise Guran, jurnalist și realizator TV, care a dezbătut cu cei prezenți perspective economice de interes local și național. În deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a ținut să aprecieze că cea mai mare parte din bugetul local e formată din taxele și impozitele pe venit și clădiri pe care marii contribuabili le plătesc către municipalitate, mulțumindu-le astfel pentru investițiile pe care le derulează în Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate de către aceștia.

De 25 de ani în topul contribuabililor mari

Într-un sfert de secol Grupul TGIE-European Food&Drinks a investit peste 2,5 miliarde de euro, a ridicat platforme industriale cu echipamente de cea mai înaltă calitate, a construit infrastructură în zone în care aceasta era extrem de precară sau lipsea, a rezolvat probleme sociale grave prin locurile de munca create şi prin contribuţiile de peste 1,2 miliarde de euro în salarii şi taxe. Preşedintele Grupului bihorean, Ioan Micula, în acelaşi timp preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor - deci un foarte bun cunoscător al realităţilor din mediul de afaceri -, a ţinut un speach în care a punctat câteva din problemele grave cu care se confruntă antreprenorii. "În România, 1,57 milioane de oameni muncesc la negru - conform datelor Consiliului Fiscal - economia nefiscalizată atinge cote alarmante (90% în sectorul băuturilor spirtoase, 80% în sectorul alimentar, în special ramura morărit şi panificaţie), iar fenomenul evaziunii fiscale s-a cronicizat, sub ochii impasibili ai autorităţilor. În acelaşi timp, agenţii economici corecţi trebuie să facă faţă birocraţiei excesive, numărului exagerat de controale care le perturbă activitatea şi să aloce resurse materiale şi umane semnificative pentru a-şi apăra drepturile. Pot sa va spun că în ultimii 10 ani am avut zeci de mii de ore pe care am fost nevoiţi să le dedicam acestor activităţi. Statul pierde anual numai din eludarea taxelor în industria alcoolului 2 miliarde euro, la care se adaugă peste 10 miliarde euro din industria alimentară, plus alte zeci de miliarde din alte industrii. Cu aceste sume s-ar putea acoperi cheltuieli bugetare cu educaţia, sănătatea, plata pensiilor, salariilor şi a ajutoarelor sociale", a spus Ioan Micula.

Statul şi investitorii, parteneri în luarea deciziilor

"Faptul că în anumite ramuri ale industriei (cum ar fi industria alimentară, sectorul băuturilor spirtoase), aproape toţi investitorii sunt în insolvenţă, faliment sau în pragul colapsului, sau că agenţii economici situaţi pe pozitii fruntaşe în topul contribuabililor se află în situaţii extrem de dificile, denotă faptul că sistemul se confruntă cu probleme grave. Ca investitori aşteptăm din partea statului să asigure un mediu concurenţial corect, să ne perceapă ca pe nişte parteneri pe care să-i consulte înainte de luarea deciziilor cu impact economic, să-şi respecte angajamentele luate, să asigure stabilitatea şi predictibilitatea legislativă, să sprijine şi să încurajeze investiţiile nu doar la nivel declarativ în campaniile electorale. Totodată, din partea autorităţilor aşteptam transparenţă totală cu privire la încasările şi cheltuirea banilor publici, acces liber şi facil la informaţiile publice, atitudine cooperantă din partea funcţionarilor. Sunt cerinţe elementare, de bun simţ care ne-ar fi permis să ne implementăm proiectele, să ne dezvoltăm activitatea, iar azi contribuţiile la bugetele locale şi de stat ar fi fost cu mult mai mari şi din partea mai multor companii, spre beneficiul tuturor cetăţenilor", a adăugat Ioan Micula. În cadrul festiv, viceprimarul Mircea Mălan a înmânat premiile primilor zece contribuabili la bugetul local pe anul 2014, respectiv Grupul de firme Selina, Plastor Group SA, Grupul Transilvania General Import Export, European Food&Drinks, RCS-RDS SA, Shopping Center Holding SRL, Zahărul Oradea SA, H. Essers SRL, Lotus Center SRL, Faist Mekatronic SRL și Omilos Oradea SRL. În anul 2014, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma de 16.784.716 lei, se arată în comunicatul Biroului de presă al Primăriei. Premiile au constat în diplome de recunoștință și tablouri cu clădiri semnificative din Oradea. În final, reprezentanţii municipalităţii au înmânat premii firmelor care în anul 2014 au dat dovadă de responsabilitate socială, aducând o contribuție semnificativă la proiectele comunității locale, respectiv RCS-RDS SA, Gavella Com SRL, Celestica SRL, Samsung Electronics SRL și Constructorul Sălard SRL. Prin intermediul unui comunicat de presă transmis redacţiei Crişana, conducerea Primăriei Oradea mulțumeşte tuturor contribuabililor la bugetul local, persoane fizice și juridice, celor care sprijină proiectele municipalității, dar și celor care dau dovadă de responsabilitate socială.