Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită sâmbătă, 29 iulie, la Oradea, printr-un ceremonial militar-religios, care s-a desfășurat în Piaţa Unirii.

Manifestarea a debutat cu prezentarea onorului și salutului drapelului de luptă, urmate de intonarea Imnului Național al României. În continuare, a avut loc binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român, rostite de un preot militar.

După ce a mulțumim instituțiilor statului, pentru mobilizarea exemplară după furtuna care a devastat săptămâna trecută Oradea și județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea a susținut o alocuțiune privind semnificația Zilei Imnului Național.

„Imnul Național al României, „Deșteaptă-te, române!”, este un testament al rezistenței și curajului poporului român în fața provocărilor istoriei. Cu versurile sale încărcate de patriotism și devotament, imnul evocă valorile și spiritul care ne-au ghidat în lungul drum al istoriei noastre tumultoase”, a spus prefectul județului Bihor.

Dumitru Țiplea le-a reamintit celor prezenți că, la originea imnului național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu şi publicat pentru prima dată în 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann, fiind, astfel, ilustrată hotărârea și credința neamului românesc.

„Ziua Imnului Național oferă o oportunitate unică de a reflecta asupra identității noastre ca națiune și asupra valorilor care ne definesc. Este momentul potrivit pentru a ne aminti de sacrificiile înaintașilor noștri, care au luptat pentru libertate și demnitate, și de a ne angaja să păstrăm această moștenire prețioasă pentru generațiile viitoare. La mulți ani, România! La mulți ani, drag Imn Național al României!’’, a mai transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Printre cei prezenți la ceremonia militar-religioasă s-au aflat viceprimarul Marcel Dragoș, PS Virgil Bercea, episcopul-greco-catolic de Oradea, și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor, care a vorbit despre importanța unui simbol național, așa cum este Imnul României. Consiliul Județean Bihor a fost reprezentat de vicepreședintele Mircea Mălan. 

Programul evenimentului a fost pregătit de Instituția Prefectului Județului Bihor, cu sprijinul Garnizoanei Oradea, al Primăriei Oradea şi al Consiliului Județean Bihor.

Ziua Imnului Naţional al României - Deşteaptă-te, române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie. Imnul național a fost intonat oficial pentru prima oară la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea și este unul dintre cele patru simboluri oficiale ale României alături de sigiliu, drapel și stemă, având un rol determinant în afirmarea identității și demnității naționale a românilor încă din 1848. La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann, fiind astfel ilustrată hotărârea și credința neamului românesc. Începând cu data de 24 ianuarie 1990, prin Decretul-Lege numărul 40 „Deșteaptă-te, române!” devine imnul de stat al României, reprezentând elementul de identificare a națiunii și a românilor în lume, fiind intonat la vizite și festivități oficiale naționale sau locale, competiții sportive, concursuri științifice și olimpiade, la evenimente culturale sau în cadrul ceremoniilor militare.