Cinematograful Transilvania, pregătit pentru renovare - Trei ani de ample lucrări
Închis în urmă cu mai bine de un deceniu, Cinematograful Transilvania îşi va recăpăta, în următorii trei ani, farmecul de odinioară. În aceste zile, acest simbol al oraşului va deveni un şantier, urmând să fie supus unor ample lucrări de reabilitare.
Clădirea Cinematografului Transilvania a fost transferată în 2010 de către Primăria Oradea de la RADEF. Ulterior, imobilul a fost predat Consiliului Judeţean Bihor, în vederea reabilitării şi transformării în sală studio pentru cele două instituţii teatrale din municipiu. În lipsă de fonduri, Transilvania a revenit Primăriei Oradea care a găsit, în acest an, resurse financiare pentru demararea lucrărilor. În urma licitaţiei organizate, firma care s-a angajat să finalizeze investiţia este Construcţii Bihor. Valoarea lucrărilor este de 5.320.939 lei. Termenul de finalizare este de 36 de luni de la predarea amplasamentului. "Suntem în ultimele faze de autorizare. Mai trebuie obţinută autorizaţia de construcţie, e o chestiune de câteva zile în ce priveşte demararea lucrărilor", ne-a precizat Anca Grama, purtătotul de cuvânt al Primăriei Oradea. Potrivit proiectului, aici, din cauza gradului avansat de degradare fizică a încăperilor, se impun atât lucrări de reparaţii capitale, cât şi de consolidare a structurii existente, precum şi lucrări de refuncţionalizare.
În acest moment, accesul în sala de cinema nu este posibil în condiţiile în care sala de aşteptare este inundată de canalizarea menajeră. Totul are un aspect părăsit, pereţii sunt plini de igrasie, iar pardoselile prezintă valuri, semn că şi aici s-a infiltrat apa. Scena este şi ea într-o avansată stare de degradare. În aceste condiţii se intenţionează ca în sală să se înlocuiască pardoseala existentă cu o placă din beton armat. Intervenţiile asupra clădirii existente se referă în principal la: desfacerea a doi stâlpi metalici de susţinere a balconului existent; demontarea scenei existente realizată pe structură din lemn; respectiv demolarea balconului şi a scării din beton armat în zona foayer-ului. În urma lucrărilor de refunctionalizare vor rezulta grupuri sanitare pe sexe pentru spectatori, actori şi personal tehnic, dimensionate la standardele actuale şi în raport cu numărul de utilizatori. Pardoselile pentru spaţiul public, foayer, bar, garderobă şi grupurile sanitare vor fi placate cu gresie porţelanată antiderapantă, în culori deschise de preferinţă ocru-bej. În schimb, pardoselile spaţiilor pentru actori şi a spaţiilor tehnice se vor realiza cu covor PVC trafic intens. Cinematograful Transilvania este racordat la trei curţi interioare comune, care fac posibil accesul, ventilaţia şi lumina naturală a spaţiilor interioare. Prima curte interioară face posibil accesul personalului şi a decorului înspre strada Ady Endre, printr-un pasaj realizat la parterul Casei de modă Venus. A doua curte interioară este situată la limita proprietăţii din dreapta a "Hotelului Transilvania". De asemenea, proiectul prevede înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare. Sala de cinema avea o capacitate de 200 de locuri, iar municipalitatea va fi obligată să nu-i schimbe destinaţia. În schimb, pe lângă proiecţii de filme Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti Szinhaz o vor putea folosi pentru spectacole.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.