Colegiul Național „Emanuil Gojdu” - 222 de ani de la nașterea patronului spiritual
Profesorii și elevii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” au marcat ieri, de la ora 13.00, în sala festivă, 222 de ani de la nașterea patronului spiritual al școlii.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Prefecturii Bihor, ai Primăriei Oradea, ai Episcopiei Ortodoxe, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Casei Corpului Didactic.
Colegiul marchează de obicei două evenimente de-a lungul anului școlar: în octombrie se serbează ziua școlii - deschiderea primul an școlar la Gojdu, în 1919 - și ziua de naștere a lui Emanuil Gojdu. Pe 9 februarie elevii din clasa a V-a au depus coroane la statuia lui Gojdu apoi, o delegație mixtă de elevi și profesori, a mers la Budapesta la mormântul lui Gojdu, fiind apoi primiți la ambasadă și la Institutul Cultural Român unde au vorbit despre importanța patronului spiritual ca moștenire culturală pentru elevii de astăzi. Pe 13 februarie, a fost organizată o conferință a elevilor gojdiști.
Din același șir de evenimente a făcut parte și întâlnirea de ieri. Cadrele didactice s-au întâlnit cu 25 foști profesori și au asistat împreună la două prezentări. Una despre refacerea monumentului funerar a lui Emanuil Gojdu și alta despre familia din care a provenit patronul spiritual. Natalia Popa, președintele Consiliului Elevilor, a prezentat o lucrare despre moștenirea spirituală a lui Gojdu în conștiința elevilor de astăzi.
„Nava amiral a învățământului bihorean”
Un moment inedit l-a constituit prezentarea unor fotografii din arhiva școlii, din anii 70-80, elevii Armand Georgescu și Patric Roșu, membri ai fotoclubului școlii, făcând o punte, o paralelă între generații, cu concluzia că nu s-au schimbat foarte multe și că elevii și profesorii păstrează încă tradițiile și valorile, schimbarea fiind doar a „uneltelor” și „tehnologiilor”. Elevul Luca Bar a prezentat un film despre călătoria delegației la Budapesta.
„Principiile care au definit parcursul biografic ale lui Emanuil Gojdu sunt excelența, altruismul și sprijinul comunității din care s-a ridicat. Aceste principii sunt definitorii pentru școala noastră în toți cei 104 de existență. Excelența profesională a lui Emanuil Gojdu inspiră tinerii gojdiști să aspire la cele mai înalte trepte ale devenirii profesionale, exemplu fiind galeria de academicieni absolvenți ai acestei școli, precum și sutele de profesioniști în varii domenii care au schimbat în mai bine viețile oamenilor din comunitățile unde au activat sau activează. Azi, gojdiștii urbei, inspirați de dascăli de excepție, țin stindardul excelenței sus, dovadă fiind rezultatele excelente pe care le obținem an de an la examene naționale, olimpiade și concursuri școlare. Într-o societate în care școala are un statut tot mai îndoielnic, Gojdu rămâne un etalon de calitate. În acest context de degradare a educației școlare, noi, sub patronajul spiritual a lui Gojdu, rămânem un reper important, adesea considerați nava amiral a învățământului bihorean. Asta pentru că avem rădăcini puternice ce ne susțin viziunea pentru viitor, ne inspirăm din înțelepciunea acumulată de generații de gojdiști. Acei gojdiști care, în număr mare, se întorc la școală an de an pentru a sărbători o altă cifră rotundă de la absolvirea acestui liceu, toți cu sentimentul de întoarcere acasă, în familia Gojdu, la o cultură împărtășită, la un loc al devenirii lor. Identitatea de gojdist dăinuie peste ani, unește oameni, inspiră destine. La ceas de sărbătoare, ne exprimăm recunoștința față de moștenirea lui Gojdu, care trăiește prin noi, ne inspiră și ne responsabilizează”, a spus directoarea Anca Marchiș.
Printre invitați s-a numărat și fiica arhitectului șef care a coordonat proiectul de restaurare a monumentului funerar al lui Gojdu, Luana Lungu.
Un alt punct important l-a constituit lansarea unui nou număr al revistei „Țara Visurilor Noastre”.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic coordonat de profesoara de muzică Delia Vulpe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.