Ecologiştii bihoreni au luat foc după ce, timp de două zile, la sfârşitul săptămânii trecute, arborii din Parcul Bălcescu au fost supuşi unor defrişări masive. Luaţi la întrebări despre „masacru”, reprezentanţii Primăriei Oradea au oferit informaţii contradictorii, susţinând ba că există autorizaţie de mediu, ba că nu e nevoie de ea, ba că nu sunt tăieri, ci doar toaletări... Cu siguranţă, însă, ceva nu e la locul său, câtă vreme, luni dimineaţă, în urma unei vizite la faţa locului, reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor au sistat lucrările.

 

Vineri şi sâmbătă, o firmă angajată de Primăria Oradea a transformat Parcul Bălcescu într-un loc sinistru, cu arbori doborâţi la pământ sau ciopârţiţi de crengi. „Din frumosul parc peisagist (englezesc) donat orădenilor întru odihnă și spre sănătate de către contele Rhedey Laszlo în secolul al 19-lea nu a mai rămas decât un tăpșan fără arbori, o parcare de rulote cu niște dughene și noroaie. Ieri și astăzi (vineri şi sâmbătă, 19-20 ianuarie 2018 - n.r.), au avut loc o parte din lucrările de defrișare care se fac aproape în fiecare an, pentru a face loc altor dughene, altor tarabe, altor mașini de marfă. Lucrările vor continua săptămâna viitoare. Se pare că avizul - dat în mod obligatoriu de primărie - a beneficiat de consultanța șefului direcției silvice. Întrebarea mea este: ce treabă are direcția silvică cu arborii din oraș? Doar primăria are spre consultare o comisie de avizare a tăierilor, formată și din specialiști (din care fac și eu parte, ca inginer peisagist), pe care nimeni nu i-a întrebat”, menţiona, sâmbătă, Orlando Balaş pe pagina sa de Facebook.

Conform Primăriei Oradea, solicitarea de tăiere - toaletare a venit din partea noului administrator al parcului, Adrian Pop, acesta motivând că există mulţi arbori care pun în pericol siguranţa celor care trec prin parc. „În urma solicitării noului administrator al parcului, Primăria a cerut părerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, instituţie din partea căreia avem un punct de vedere pozitiv. Astfel, au fost tăiaţi 16 arbori, iar şase au fost toaletaţi. Trebuie menţionat, însă, că toţi cei 16 arbori tăiaţi, fie au fost afectaţi biologic de diverse boli, fie erau atât de înclinaţi încât, în cazul unei furtuni, prezentau riscul de prăbuşire, fie erau complet uscaţi, toate aceste probleme fiind constatate de specialiştii Primăriei, de profesie ingineri sau horticultori”, ne-a declarat Mirela Macra, de la Biroul de presă al Primăriei Oradea.

 

Aviz pozitiv sau lipsă de competenţă?

După ce într-o primă fază conducerea Primăriei Oradea, prin viceprimarul Florin Birta, a declarat că există un aviz din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, ulterior, acesta s-a transformat într-un „punct de vedere pozitiv”, reprezentanţii APM Bihor precizând că de fapt solicitarea nici măcar nu face obiectul avizării. „În 4 octombrie 2017, am primit o solicitare de la Primăria Oradea referitoare la mai multe tăieri de arbori, fiind vorba despre mai multe locaţii, printre care Parcul Bălcescu, de pe str. Sucevei, nr. 66. Erau vizaţi 17 arbori de diferite specii. A doua zi, o reprezentantă a instituţiei noastre s-a deplasat în teren, i-a verificat, a constatat că aceştia prezintă un pericol, au probleme, în concluzie nu sunt arbori sănătoşi. În data de 16 octombrie, le-am trimis înştiinţare că solicitarea nu face obiectul avizării din punct de vedere al APM, ci trebuie respectat regulamentul propriu, adoptat prin Hotărâre de Consiliu Local”, ne-a declarat Adriana Calapod, şefa APM Bihor.

O atitudine mai tranşantă a avut Garda de Mediu Bihor, ai cărei reprezentanţi au descins luni dimineaţă la faţa locului, pentru cercetări. „O echipă din partea instituţiei noastre a fost prezentă dimineaţă (luni dimineaţă - n.r.) în Parcul Bălcescu. Copacii sunt marcaţi de Direcţia Silvică, dar nu au aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Am dispus sistarea imediată a tăierilor. Mâine (azi - n.r.) vom încheia o notă de constatare privind situaţia de fapt şi vom dispune măsurile ce se impun”, ne-a declarat Mihai Togor, şeful Gărzii de Mediu Bihor. Din câte se pare, comisarii de mediu ar fi constatat că, de fapt, s-au tăiat şi toaletat şi copaci sănătoşi, caz în care ar fi fost necesar avizul din partea APM Bihor.

Rămâne de văzut dacă, în urma controlului, se va constata că, într-adevăr, au fost tăiaţi copaci sănătoşi, condiţii în care Garda de Mediu va dicta, cel mai probabil, şi anumite sancţiuni. Din păcate, însă, nici măcar acestea nu vor mai putea reda imaginea de odinioară Parcului Bălcescu...