Până în urmă cu două decenii,  locuitorii nu știau aproape nimic despre Holocaust. Era, pentru ei, doar un cuvânt străin (greu de înțeles) și nu o realitate tragică pe care au trăit-o, în 1944, peste 30.000 de evrei din orașul lor, care au fost ghetoizați și deportați de autoritățile horthyste în lagărele morții din Polonia. Acesta a fost unul dintre capitolele cele mai cumplite ale Holocaustului și, la împlinirea a 70 de ani de la desfășurarea sa, erau necesare activități menite să rememoreze ceea ce s-a întâmplat atunci, în vremuri de cumplită restriște pentru milioane de oameni nevinovați.

Pentru recuperarea acestei realități istorice decisive din existența unei comunități active și creatoare, au fost realizate, mai ales de un deceniu încoace, cercetări și manifestări care au făcut cunoscute rezultatele acestora, fiind - în bună măsură - reconsiderată tragedia Holocaustului în Oradea și Bihor, are a constat într-o masivă epurare etnică. Universitatea din Oradea, prin Centrul de Cercetare a Istoriei Eveilor „ Eva Heyman" (organizat şi condus cu competență și eficiență de către prof.univ. dr. Antonio Faur), găzduiește, la finele acestei luni, o serie de activități științifice, care culminează cu conferința internațională pe tema: „Evrei în lagăre și ghetouri din Europa în anii celui de-al doilea război mondial". Evenimentul va avea loc în Sala de ședințe a Senatului Universității din Oradea, la 30 mai 2014, între orele 9.30-20.00. De menționat faptul că la aceasta participă cu comunicări universitari din România, Franța, Italia, Polonia, Ungaria și Slovacia. În program figurează un număr de 19 lucrări, care vizează problematică enunțată în titlul conferinței. Este cea de-a patra conferință internațională care a fost organizată de Universitatea din Oradea și are ca obiect istoria evreilor din Europa Centrală și, cu deosebire, a celor din vestul României.

Dintre partenerii la organizarea celei din 30 mai 2014 îi menționăm pe următorii: Universitatea "Paul-Valery" -  Montpelier III, Academia Română. Centrul de Studii Transilvane, Prefectura Județului Bihor, Federația Comunităților evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Oradea și Asociația Culturală Crișana.

În cadrul Conferinței internaționale vor mai avea loc trei momente distincte prin care se completează conținutul științific al manifestării. Este vorba de acordarea, de către Fundația „Dr. Alexandru Șafran" (din Elveția), post-mortem, a Medaliei „Dr. Alexandru Șafran", fostului consul general al României la Oradea (între 1941-1944) dr. Mihai Marina, pentru contribuția sa la salvarea unor evrei dintre Transilvania de Nord și Ungaria (în anul 1944). Este primul caz de cetățean din vestul României care primește o asemenea medalie ca semn de recunoștință și apreciere a implicării sale, dar și a celorlalți membri ai Consulatului General al României din Oradea, în activitățile de salvare a evreilor de la o moarte sigură, prin trecerea lor clandestină peste graniță în România.  Un moment, de asemenea semnificativ, este cel al acordării de către Federația Comunităților Evreiești din România, prin președintele ei, dr. Aurel Vainer, a două medalii de onoare, ca prieteni ai comunităților evreiești din România, la două personalități orădene.  Reține atenția și faptul că vor fi prezentate trei cărți referitoare la istoria evreilor: prima ediție în limba franceză a Jurnalului Evei Heyman, J'ai vécu si peu. Journal du ghetto d̕ Oradea, volumul omagial dedicat prof.univ.dr. Carol Iancu (Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea) și recenta carte a prof.univ.dr. Antonio Faur, intitulată „Implicarea diplomatului român dr. Mihai Marina în acțiunile de salvare a evreilor din Transilvania de Nord și Ungaria (1944)".