Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal a participat, între 4 și 14 iulie, la un turneu de internaționalizare a instituției muzeale orădene în Republica Moldova, Albania și Muntenegru, subliniind, astfel, angajamentul său ferm față de dezvoltarea relațiilor externe în domeniul cultural.

 

În cadrul acestui turneu au fost semnate parteneriate strategice și de colaborare cu o serie de instituții importante din domeniul cultural: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, condus de Petru Vicol. În cadrul parteneriatului cu acesta, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal va itinera în octombrie 2023 o expoziție cu obiecte din patrimoniul său la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, urmând ca în luna aprilie 2024 complexul muzeal bihorean să găzduiască o expoziție temporară a instituției muzeale partenere; Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal a stabilit un parteneriat de colaborare cu Facultatea de Biologie și Geoștiințe, condusă de conf. univ. dr. Vitalie Sochircă, cu scopul de a dezvolta proiecte comune și de a împărtăși expertiză științifică și academică; Fundația „Harriet Martineau” din Tirana, din cadrul Comunității aromânilor din Albania, a devenit un partener important al muzeului nostru, promovând astfel schimbul cultural între cele două comunități; Institutul de Studii Politice, Istorie și Arheologie din Tirana, Albania, condus de Afrim Krasniqi, a semnat un parteneriat strategic cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, contribuind la dezvoltarea cercetării academice și la consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv prin organizarea la sediul institutului a unei expoziții temporare de arheologie, cu piese din patrimoniul instituției muzeale orădene; Muzeul Etnografic din Kavajë din Albania a încheiat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal un parteneriat cu scopul promovării și conservării patrimoniului cultural, într-un efort comun ce cuprinde inclusiv itinerarea unei expoziții temporare etnografice de promovare a patrimoniului bihorean la sediul partenerului din Albania; Universitatea Muntenegrului din Podgorița, reprezentată de prodecanul Facultății de Filosofie și Istorie, Marijan Premović, a încheiat un parteneriat cu instituția muzeală orădeană pentru dezvoltarea colaborărilor științifice și academice.

„Scopul esențial al acestor parteneriate este promovarea și conservarea patrimoniului cultural material și imaterial, precum și a patrimoniului natural. De asemenea, se urmărește schimbul de experiență și dezvoltarea de proiecte comune, inclusiv în domeniul cercetării academice”, transmit reprezentanții muzeului.

Prin aceste colaborări, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal dorește să intensifice relațiile bilaterale și să contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

„Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal este dedicat consolidării relațiilor internaționale și promovării dialogului cultural. Prin aceste parteneriate, ne angajăm să aducem beneficii comune, valorificând diversitatea culturală și îmbogățind cunoașterea reciprocă. Avem încredere că prin diplomația culturală vom continua să construim legături puternice și să creăm o lume mai interconectată și mai tolerantă”, mai transmit reprezentanții instituției de cultură.