Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au sărbătorit Învierea Domnului - Au mers de-au luat lumină
Credincişii ortodocşi şi greco-catolici au petrecut sâmbătă noaptea în preajma bisericilor, acolo unde au mers să ia lumină de la preoţi, sărbătorind astfel Învierea Mântuitorului Isus Hristos.
Sâmbătă spre duminică noaptea străzile din preajma bisericilor s-au umplut de lumină, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici păstrând tradiţiile specifice Învierii Mântuitorului. Cu toţii au aşteptat acest moment magic afară din biserici, după care, luând lumină de la preoţi, au înconjurat de trei ori lăcaşul de cult. Intrarea in biserică a însemnat deschiderea cerurilor şi învierea celui care s-a sacrificat pentru oameni. Cu candele şi cu smerenie, credincioşii au ascultat slujba de Înviere, iar la final, au luat paşte, simbolizând trupul şi sângele domnului. Întorşi acasă, cei care au postit s-au putut bucura de bucatele alese pregătite pentru această sărbătoare.
De ieri, ne aflăm în Săptămâna Luminată care este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Conform unei tradiţii populare, în această perioadă, Raiul este deschis, iar cei adormiţi sunt primiţi în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au făcut de-a lungul vieţii. Pentru creştinii greco-catolici această perioadă simbolizează victoria. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici nu ţin post până duminică, iar tradiţia spune că, după cel mai lung post de peste an, urmează cea mai puţin restrictivă săptămână pentru creştini. În Săptămâna Luminată, preoţii poartă veşminte albe, iar uşile altarului rămân deschise, nu se fac metanii şi nu se îngenunchează. Marți, în Săptămâna Luminată, oamenii nu ar trebui să lucreze. De asemenea, nu este bine să spălați, nici să călcați rufe, dar nici să faceți curat în casă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.