În cadrul unei conferinţe de presă prezidate de Excelenţa Sa George Bologan, ambasadorul României în Spania, sâmbătă, 15 octombrie, a fost lansată Asociaţia Bihoreni în Lume.

 

Scopul asociaţiei este cultivarea relaţiilor dintre bihorenii din întreaga lume, dar şi promovarea judeţului nostru

„Iniţiativa constituirii acestei asociaţii nu este una originală. Există multe astfel de asociaţii, un exemplu fiind cea din Trento. Trento are o bogată cultură interetnică şi au reşuit să exporte bogăţia pe care o au. Iar prin asociaţia constituită au adus împreună, pe o platformă, persoane din toată lumea care aveau rădăcini în Trento”, a explicat Octavian Haragoş, secretarul general al Asociaţiei Bihoreni în Lume.

„Mi-am dorit să constituim această asociaţie pentru a clădi o comunitate virtuală, la nivel global”, a explicat şi George Bologan, preşedintele asociaţiei. „De-a lungul timpului am întâlnit oameni care atunci când spun de unde au venit se transfigurează. Aşa se leagă prietenii, între oameni care află că provin din acelaşi oraş şi se întreabă unde au studiat la şcoală, unde au locuit. Şi acest lucru, de a întări sentimentul de comunitate, este foarte important”, a mai spus ambasadorul.
Asociaşia îşi propune să desfăşoare proiecte de solidaritate, proiecte care urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor sociale, economice şi culturale ale bihorenilor de pretutindeni –toate cu implicarea activă a membrilor şi beneficiarilor- dar şi proiecte care vizează promovarea judeţului Bihor şi a oraşului Oradea. În acest sens, doi membri fondatori importanţi sunt Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

„Această asociaţie este foarte importantă pentru Oradea şi pentru judeţul Bihor, în contextul în care ne dorim să atragem cât mai mulţi bihoreni şi orădeni să se întoarcă acasă. În plus, pentru cei din diaspora este importantă posibilitatea unor întâlniri, chiar dacă sunt întâlniri virtuale”, a spus Florin Birta, primarul Oradii.

„Prin intermediul acestei asociaţii se vor promova valori locale. Avem nevoie să facem cunoscute aceste valori, iar Consiliul Judeţean Bihor, prin instituţiile subordonate, cum sunt teatrul filarmonica, muzeul, va sprijini proiectele asociaţiei”, a spus vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal.
De altfel, ca o confirmare, în prezidiul conferinţei de presă s-a aflat Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor, care a afirmat implicarea instituţiei în proiectele culturale ale Bihorenilor de Pretutindeni.
Cel mai probabil din luna decembrie bihorenii vor putea accesa platforma asociaţiei, iar cei interesaţi se vor putea înscrie ca membrii.
Pentru anul următor asociaţia şi-a propus un Congres al Bihorenilor de Pretutindeni dar şi lansarea unor premii: Iosif Vulcan – pentru promovarea județului în străinătate, Emanuil Gojdu – știință, educație sau Ady Endre –cultură.