Anul 2015 va aduce un nou suflu în urbea de pe Crişul Repede. Oradea se pregăteşte să "producă" primul festival de film internaţional, bazat pe un concept revoluţionar, unic în România şi chiar în lume. Principiul festivalului este "Open For All", ceea ce va da ocazia orădenilor şi turiştilor să vadă scurtmetraje sau lungmetraje, documentare sau de ficţiune, produse după anul 1915.

Asociaţia Oradea Theatre And Film şi Cinema Cortina Digiplex anunţă orădenii că anul viitor se va lansa festivalul internaţional de film: Oradea Film Festival. Aşa cum a explicat directorul festivalului, regizorul Radu Vaida, ideea a fost propusă de actorul Emil Sauciuc în urmă cu şapte luni. După mai bine de jumătate de an de documentare, s-a ales o echipă dispusă să facă acest pariu cu Oradea, cu lumea filmului şi cu turiştii deopotrivă. Echipa este formată doar din oameni care au o pregătire avansată în domeniile organizatorice de care răspund şi experienţă, inclusiv internaţională: director al festivalului, Radu Vaida; manager de proiect, Eugen Antal; coordonator marketing, Vlad Alexandru Skrypnyk; PR, Andrei Gliga, coordonator înscrieri, Alin Pința; asistent manager, Dan Petrica, consiliere finanţări şi marketing, Andrea Marcu, consiliere juridică, Codruța Lipovan. Locaţia pentru desfăşurarea competiţiei de filme este oferită de partenerul Cinema Cortina Digiplex, iar organizarea revine asociaţiei Oradea Theatre And Film. Asociaţia s-a născut special pentru acest proiect, dar care îşi propune să "dezgheţe" orădenii şi pe viitor prin happeninguri şi workshopuri care să cuprindă toate domeniile artei, în afară de arhitectură.

Un festival unic în lume

Aşa cum a subliniat Radu Vaida, au fost două motive care l-au determinat să se implice în acest proiect: Oradea, oraş multicultural cu potenţial turistic similar Sibiului sau Sighişoarei şi faptul că se va porni de la un concept revoluţionar. Conceptul "Open to All" înseamnă o evadare din barierele normale ale unui astfel de eveniment care impun, spre exemplu, doar scurtmetraje sau doar lungmetraje sau doar filme care au fost produse în ultimul an. În acest festival vor fi acceptate filme produse după data 1 februarie 2015, ceea ce înseamnă că există posibilitatea unor exclusivităţi ca, de exemplu, prezentarea  unui film produs în 1930, care nu a mai fost vizionat până acum. Cele cinci secţiuni ale festivalului sunt: lungmetraj ficţiune (peste 50 minute), lungmetraj documentar, scurtmetraj ficţiune, scurtmetraj documentar şi Sub 60 ( filme sub 60 de secunde).  Vor fi două jurii, cu nume de referinţă la nivel naţional şi internaţional. Dacă marile nume de peste hotare rămân deocamdată secrete, până la finalizarea scrisă a acordurilor, din România şi-au confirmat prezenţa în juriu: Radu Munteanu, Dan Chişu şi George Mihăiţă (ficţiune) şi Copel Moscu, Irina Hossu Longin şi Radu Vaida (documentar). Pe lângă filmele care vor rula în competiţie, orădenii vor avea ocazia să vizioneze filme din maşină, în restaurante şi din bazinele partenerilor interesaţi din staţiunile Felix şi 1 Mai. Iar preţurile vor fi mai mici decât costul normal al unui bilet la cinematograf. În plus, va exista opţiunea de abonamente pe o zi.

Înscrieri din februarie

Un plus pentru producătorii de filme este acela că înscrierea în festival costă puţin, în schimb premiile puse în joc sunt în valoare de 15.000 de euro, pentru toate cele cinci secţiuni. Înscrierile se fac începând cu data de 1 februarie (înscrieri timpurii) la preţuri între 45 de euro (lung metraj ficţiune) şi 5 euro (filme sub 60 de secunde). Urmează înscrieri obişnuite, 1 martie - 31 iulie, la preţuri între 70 de euro (lung metraj ficţiune) şi 10 euro (filme sub 60 de secunde), şi înscrieri târzii (1 august - 31 august) dedicate celor care încă lucrează la film şi-şi iau angajamentul că-l termină până la finele lui august. Va urma apoi o perioadă în care juriul va face preselecţia, iar festivalul se va desfăşura în perioada 15 octombrie - 18 octombrie 2015. Un alt aspect important este că, pe termen mediu şi lung, festivalul aduce turişti în Oradea. Radu Vaida a explicat că va încerca să creeze pachete de oferte care să motiveze producătorii de filme să fie prezenţi şi fizic în Oradea. Regizorul a mai subliniat că festivalurile culturale sunt cele care au transformat două oraşe în centre culturale şi puncte de atracţie importante: Sibiu şi Sighişoara.