Cuvinte de ordine: austeritate şi adaptare la realităţile economice locale - A început anul universitar
Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea a fost plină ochi ieri la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Conducerea instituţiei a urat bun venit bobocilor, dar a vorbit şi despre austeritatea pe care va trebui să o aplice în noul an, iar primarul Ilie Bolojan i-a invitat pe universitari să treacă de la vorbe la fapte şi să adapteze programele şcolare la realităţile economice locale.
În jur de 850 de profesori, studenţi, părinţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene au participat ieri, de la ora 15.00, la Festivitatea de deschidere a anului universitar, eveniment care s-a ţinut în Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea. Alături de moderatorul festivităţii, prorectorul Sorin Şipoş, au mai ţinut cuvântări rectorul - Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar - Sorin Curilă, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean - Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii - Romeo Filip şi boboaca Raluca Magyar de la Facultatea de Ştiinţe. Constantin Bungău a fost primul care le-a urat bun venit bobocilor, dar nu a uitat să vorbească şi despre situaţia dificilă prin care trece instituţia. "În acest an universitar Universitatea porneşte cu mai multă încredere datorită calificativului obţinut de la ARACIS în 2013, dar şi locului 15 la nivel naţional pe care ne aflăm în ultimele clasamente. Anul acesta, la cele 15 facultăţi avem 94 de specializări care acoperă în mod cert nevoile studenţilor, dar care ne pun în dificultate, pentru că avem cu 30 de titulari mai puţin decât în 2013. În acest context, trebuie să depunem un efort mai mare prin încărcarea normelor şi să ne implicăm mai mult în proiecte", a spus, printre altele, rectorul.
"Fapte, nu vorbe!"
Sorin Şipoş a citit apoi o scrisoare din partea ministrului delegat pentru învăţământ superior al Ministerului Educaţiei, Mihnea Costoiu, despre care a spus că nu a putut ajunge la festivitate "din motive obiective". Costoiu a dat asigurări că Universitatea din Oradea este capabilă să îi ajute pe tineri în demersul lor, dar că pregătirea depinde, în cele din urmă, de ei, de implicarea şi dăruirea lor. Ca de obicei, primarul Ilie Bolojan a fost cel mai "tăios" în discursul rostit. "Prezenţa mea este un semn de respect faţă de profesorii care predau aici şi faţă de studenţii care au ales să vină la Oradea. Cred că Universitatea este vitală pentru ca oraşul nostru să se dezvolte în ritm susţinut şi să ofere prosperitate locuitorilor din această regiune. Există, însă, două probleme care ar trebui rezolvate astfel încât să nu ne prindă problemele din urmă. Prima este neadaptarea disciplinelor la realităţile economice ale pieţei locale şi a doua reducerea bazei de recrutare de studenţi. Aici, nu avem nevoie de discursuri, ci de fapte şi trebuie să căutăm împreună soluţii, dacă vrem să depăşim aceste situaţii", a spus primarul Ilie Bolojan. După ce au vorbit şi reprezentanţii studenţilor, decanii facultăţilor au oferit celor mai buni studenţi câte un carnet special, care să ateste acest lucru, iar conducerea Universităţii din Oradea a premiat câteva cadre didactice care au ieşit la pensie. Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol susţinut de studenţii de la Facultatea de Arte, spectacol care a fost gustat de public.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.