Sute de colindători din Oradea, județ, dar și din țară au participat, la finele săptămânii trecute, la Festivalul Național de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Asta-i datina străveche”, organizat de Asociația Pro Bambini.

Evenimentul a fost precedat de o paradă a costumelor populare pe străzile orașului de pe Crișul Repede, spre bucuria trecătorilor care i-au admirat minute în șir. La festival au participat 392 de copii şi tineri din Oradea, Bihor (Beiuş şi Săcuieni), Maramureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud, Cluj, Suceava şi Satu Mare.

Festivalul-concurs s-a desfășurat sâmbătă, 14 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, invitată la această ediție fiind artista Năstăcuţa Iuga (Maramureş), care a susţinut un recital de colinde.

Potrivit organizatorilor, festivalul are ca scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, precum și sprijinirea ansamblurilor de copii în preluarea, prelucrarea și prezentarea folclorului autentic, un schimb cultural între copii, tineri și profesori din România, precum și sporirea nivelului de toleranţă etnică şi dialog intercultural al copiilor/tinerilor reprezentanţi ai diferitelor minorităţi etnice din România, prin facilitarea unui schimb intercultural cu caracter educativ în care copiii şi tinerii îşi pot valorifica propriile tradiţii, dar şi pentru a învăţa şi cunoaşte alte culturi şi reprezentanţii acestora.

Proiectul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia Social – Comunitară.

Trofeul Festivalului

Bucovina a primit pentru a doua oară Trofeul Festivalului Național de Datini de la Oradea, prin Ansamblul „Gura Izvorului”, din Vatra Moldoviței. Trofeul festivalului a fost acordat bucovinenilor pentru „complexitatea, autenticitatea și impresia artistică”, cei de la Vatra Moldoviței reușind să ridice sala în picioare, fiind aplaudați la scenă deschisă.

Ansamblul „Gura Izvorului” din comuna Vatra Moldoviței, coordonat de prof. Ilaria Pușcă, reunește un număr impresionant de persoane dornice să contribuie la nemurirea tradițiilor pe care le-au moștenit de la înaintași.