De Buna Vestire, „Viitorul este pro-viață” - Zeci de participanți la Marș
Aproximativ 300 de orădeni de diferite confesiuni au participat sâmbătă, 25 martie, la Marșul pentru viață, eveniment care se desfăşoară în fiecare an de Buna Vestire sau în sâmbăta cea mai apropiată de această dată.
Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) filiala Bihor, cu sprijinul cultelor creștine din județ, a organizat sâmbătă, 25 martie, cea de-a XIII-a ediție a Marșului pentru viață. Sloganul din acest an a fost „Viitorul este pro-viață.”
Evenimentul a debutat în Piața Unirii din Oradea, cu un cuvânt de salut adresat celor prezenți de către prof. Sorin Curilă, președintele APOR filiala Bihor, după care părintele inspector, prof. Florin Negruțiu a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru”. Fanfara bisericilor penticostale și baptiste din Oradea a intonat, apoi, Imnul de Stat al României, după care programul a continuat cu o priceasnă interpretată de Alexandra Miclăuș, eleva fiind îmbrăcată într-un frumos costum popular.
„Organizat la nivel național și mondial, Marșul pentru viață militează pentru o legislație pro-viață și pentru a-i apăra pe cei mai tineri cetățeni ai națiunii noastre, dar și pentru demnitatea inerentă a copilului nenăscut, capabil să simtă durerea de la doar 15 săptămâni. Comunitatea prezentă astăzi se află aici pentru a celebra viața, dar și pentru a atrage atenția asupra faptului că avortul încalcă un drept fundamental al umanității: dreptul la viață”, a spus, printre altele, Denisa Lascău, studentă la Medicină.
Fosta deputată liberală Florica Cherecheș a luat parte la eveniment în calitate de mamă a patru copii și bunică a nouă nepoți.
„Particip la marș, pentru că susțin viața și dreptul copilului nenăscut de a avea o viață, de a deveni tot ceea ce poate el să devină. Iar datoria noastră, a celor care suntem în jurul unei femei însărcinate, este s-o protejăm atât pe ea, cât și viața pe care o poartă. Tema din acest an este cum nu se poate mai potrivită pentru situația în care se află România astăzi în privința natalității. În 2022, s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultimii 134 de ani, pentru că anul trecut, în medie, România a pierdut în fiecare zi 205 persoane...”, a spus, cu regret în glas, fostul parlamentar.
Pe scena din Piața Unirii a urcat apoi Corul de copii „Enjoy Music” al Bisericii Greco-Catolice din Oradea, urmat de eleva Cristina Felappi, care a interpretat un cântec închinat Divinității.
Avocata Alina Bonchiș, vicepreședinta APOR Bihor, a subliniat în discursul său că nu mai suntem în situația în care să ne justificăm avortul prin motive financiare, în contextul în care sunt familii care așteaptă să adopte copii, și că există anumite stimulente financiare pentru tinerele mămici.
În continuare, s-au adresat mulțimii liderii și reprezentanții principalelor culte religioase din Oradea și județ (ortodox, greco-catolic, romano-catolic, reformat, baptist și penticostal), printre aceștia aflându-se părintele vicar, prof. Radu Rus (care a transmis cuvântul episcopului ortodox al Oradiei Sofronie Drincec), precum și episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea.
„Fiți frumoase și sfinte! Fiți cu adevărat puternice, pentru că dumnevoastră colaborați cu bunul Dumnezeu la perpetuarea vieții, sunteți direct colaboratoare cu Domnul, sunteți cele care puteți să răspundeți: „Fie mie, Doamne, după cuvântul tău!”, a fost îndemnul Preasfințitului Virgil Bercea pentru toate femeile din lume.
În cadrul manifestării, au mai fost invitați la cuvânt: Ghitea Szabo Jozsef- Levente, consilier la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului; Petru Vidu, din partea Comunității Baptiste Oradea, și pastorul Teofil Păluț, secretar la Comunitatea Penticostală Oradea.
Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat: conf. univ. dr. Miron Erdei, parohul Bisericii cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul Oncea și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea; părintele Călin Ovidiu Popa, protopop de Tinca şi paroh al Parohiei Gepiu, precum și Eugen Ivut, secretar episcopal Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea.
Marșul pro-viață
Înainte de ora 14.00, în sunet de fanfară, și supravegheați de polițiști și jandarmi, participanții la marș au pornit din Piața Unirii spre Calea Republicii, unde, lângă Biserica romano-catolică „Pogorârea Sfântului Duh”, a fost rostită o rugăciune. Punctul final al manifestării a fost pe platoul din fața Centrului comercial Crișul, unde au luat cuvântul: Viorica Dogar, din partea Bisericii Penticostale; Matyas Attila, preot paroh la Biserica Evanghelică Luterană; dr. Daniela Leuce; Lidia Dan și Miorița Săteanu.
Cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România, mamă, bunică, străbunică, doamna Mioriţa s-a implicat activ, de-a lungul anilor, în sute de proiecte menite să aducă lumină în comunităţile din Oradea și Bihor, apărând drepturile femeii, familia, dar și valorile culturale şi spirituale.
„Marșul pentru Viață are, în fiecare an, o temă, sub forma unui mesaj-manifest adresat publicului. Manifestul de la această ediție se intitulează „Viitorul este pro-viață, fiind o invitație la implicare civică în sprijinul femeilor însărcinate, ce sunt constrânse să apeleze la avort, din cauza indiferenței și a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiați (...) Nu aflăm aici toţi cei care credem că dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea şi compasiunea faţă de o mamă şi copilul ei reprezintă cea mai nobilă formă de implicare civică...”, a subliniat Miorița Săteanu.
Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, a reprezentat punctul culminant al „Lunii pentru viață”, care s-a desfășurat în perioada 1-31 martie, având aceeași temă ca a marșului. Organizat atât la nivel național cât și internațional, Marșul pentru viață a urmărit conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii, care să trăiască și să aibă o viață frumoasă și fericită.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.