Cel mai recent spectacol al Teatrului Regina Maria, Cafeneaua Pirandello (scenariu dramatic Anca Mănuţiu - după texte de Luigi Pirandello, regia Mihai Mănuţiu), va fi prezentat publicului din Cluj-Napoca, dar şi spectatorilor din Bucureşti. Spectacolul se bucură de aprecierea criticilor, fiind invitat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru din capitală, în luna octombrie.

 

Cafeneaua Pirandello a avut premiera în luna mai a anului 2017, fiind ultimul spectacol scos la rampă de Trupa Iosif Vulcan în stagiunea 2016/2017. Producţia se bucură de o echipă artistică de excepţie: scenariu dramatic de Anca Măniuțiu – după texte de Luigi Pirandello, regia artistică: Mihai Măniuțiu, coregrafia: Andrea Gavriliu, decor: Adrian Damian, costume: Luiza Enescu, muzica: Mihai Dobre, light design: Lucian Moga. Chiar dacă vara nu este un sezon propice promovării spectacolelor de teatru, iată că producţia orădeană a avut parte de ecouri pozitive. Astfel, în luna septembrie, spectacolul va fi prezentat în cadrul Festivalului de Teatru Scurt Oradea, fiind ales de selecţionerul Mircea Morariu să reprezinte în concurs Teatrul Regina Maria. Orădenii au ocazia de a vedea spectacolul în data de 30 septembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului.

Cafeneaua Pirandello va fi prezentată şi spectatorilor din Cluj-Napoca şi Bucureşti. Astfel, în cadrul contractului de parteneriat încheiat între Teatrul Regina Maria şi Opera Naţională din Cluj-Napoca, balerinii clujeni au oferit în Oradea două reprezentaţii ale spectacolului Spărgătorul de nuci, în decembrie 2016. Oradea şi-a onorat parteneriatul în aprilie 2017, când s-a jucat, cu sală arhiplină, Scripcarul pe Acoperiş, şi-l va onora şi în data de 9 octombrie, când pe scena Operei Române se va juca Cafeneaua Pirandello.

Nu în ultimul rând, Cafeneaua Pirandello a fost invitat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Bucureşti. Astfel, spectacolul se va juca în TNB în data de 24 octombrie. De altfel, teatrul orădean ajunge în cel mai important festival din ţară cu două producţii, fiind invitat şi spectacolul Cabaretul Dada (de Matei Vişniec, regia Anca Bradu), care se va juca în Bucureşti la Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei, în 25 şi 26 octombrie.

Spectacolul Cafeneaua Pirandello pornește de la scenariul dramatic realizat de Anca Măniuțiu, substructurat pe două piese ale dramaturgului Luigi Pirandello: Omul cu floarea în gură și Uriașii munților, în intertextul căruia se împletesc replici disparate din Șase personaje în căutarea unui autor și Astă seară se improvizează.

Personaje „pirandelliene”, proiectate spectral într-o cafenea de noapte părăsită, situată - nu întâmplător - aproape de gară, se întâlnesc și dezlănțuie o lume absurdă, unde granița dintre vis și realitate se fluidizează. În acest cadru fantomatic, se infiltrează un grup de circari, care dinamizează atmosfera și conferă spectacolului o notă comică. Cuvântul, într-o lume aflată sub semnul visului, dobândește un rol secundar, iar muzica și, mai ales, limbajul coregrafic asumă dimensiunea ilustrativă a acestuia. „Cafeneaua Pirandello este materializarea unei metafore emblematice și a unui motiv teatral străvechi: viața e vis.” (Anca Măniuțiu)