"Reconstrucţia Spitalului Municipal a luat sfârşit" a spus ieri, în cadrul inaugurării noului bloc operator al Spitalului, dr. Gheorghe Carp. Investiţia a costat aproape 2,8 milioane de euro, mai mult de jumătate din bani fiind fonduri europene nerambursabile.

Deşi nu e de preferat să cunoşti îndeaproape niciun spital, nu poţi rămâne indiferent când vezi oameni care intră vlăguiţi şi bolnavi pe porţile lor şi ies apoi sănătoşi. Pentru a realiza aceste minuni nu este nevoie doar de medici şi de asistenţi pricepuţi, ci şi de mijloace logistice, de aparatură şi de instrumente de investigat. Cu cât acestea sunt mai performante cu atât şansele de vindecare ale fiecărui om care ajunge pe patul spitalui sunt mai mari. Dotarea cu aparatură nu este la îndemâna oricui. Există însă soluţia proiectelor europene, una de care Primăria Municipiului Oradea şi cele două mari spitale din oraş au beneficiat din plin. Peste 8 milioane de euro s-au investit în ultimii ani în spitalele din Oradea, ultima investiţiei făcându-se la Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu".

"Mă simţeam ca într-un muzeu medical al comunismului!" 

Blocul Operator de la Municipal a fost inaugurat ieri, de la ora 14.00, în prezenţa viceprimarului Mircea Mălan, a managerului Spitalului Judeţean Gheorghe Carp, a managerului Spitalului Municipal - Elena Moldoveanu, a şefului SMURD - Hadrian Borcea, a consilierului primarului Papp Laszlo din Debrecen - Papp Csaba, precum şi a echipei care a muncit la proiect şi a numeroşi medici. "Este o diferenţă mare faţă de cum arăta înainte. Meritele pentru acest proiect de aproape 2,8 milioane de euro sunt ale lui Marcel Boloş, Marius Moş, Cristian Delcea, ale medicului Gheorghe Carp, care era viceprimar când a fost demarat, şi ale primarului Ilie Bolojan. Aceste investiţii, plus priceperea şi competenţa medicilor de aici vor aduce calitate actului medical", a spus viceprimarul Mircea Mălan, care a fost completat de Gheorghe Carp: "Proiectele acestea nu se fac peste noapte, acesta a început în 2009 şi a presupus foarte multă muncă şi implicare. Îi mulţumim domnului Marcel Boloş pentru că el a găsit oportunitatea pentru această finanţare şi colegilor noştri de la Universitatea şi Spitalul din Debreţin. Am avut mare noroc cu ei pentru că împreună am demarat patru proiecte atrăgând în Oradea, pe spitale, nu mai puţin de 8 milioane de euro. Am lucrat 16 ani în acest bloc operator şi vă rog să mă credeţi că era un adevărat muzeu medical al comunismului. După această investiţie, nu vom mai trimite pacienţii în alte spitale, ci vor veni medici din alte spitale să opereze aici. Cred că, odată cu încheierea acestui proiect, reconstruirea Spitalului Municipal s-a încheiat şi ea".

Alţi bani, alte proiecte

Consilierul primarului din Debreţin, Papp Csaba, a vorbit despre dezvoltarea pe care au adus-o aceste proiecte oraşului maghiar, a mulţumit şi el părţii române şi a spus că speră ca cele 25 de milioane de euro care vor fi alocate în perioada 2014-2020 pentru zona transfrontalieră să le câştige tot împreună, pe proiecte de impact. Intitulat "Prevenirea riscurilor din sănătate prin blocuri operatorii de înaltă performanţă în Debreţin şi Oradea", proiectul a fost finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, implementat în parteneriat cu Universitatea din Debreţin şi manageriat de Cristian Delcea, alături de Claudia Ardelean (asistent proiect), de la Direcţia management proiecte cu finanţare internaţională din cadrul Primăriei Municipiului Oradea. Prin intermediul lui s-a realizat un bloc operator complet utilat și dotat cu aparatură medicală modernă, cu spaţii medicale (o sală de chirurgie computerizată, o sală de chirurgie oncologică generală, o sală de chirurgie pediatrică, o sală de chirurgie pediatrică ortopedică), spaţii gospodăreşti (pentru control şi filtrare accese) şi spaţii tehnice pentru instalaţiile aferente blocului operator. Tot în cadrul proiectului s-au realizat şi achiziționat echipamente medicale pentru partenerul maghiar (sistem ecocardiografic) plus diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniu (două vizite de studiu în Oradea şi Debreţin ale personalului medical, cursuri pentru personalul medical pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă engleză, maghiară şi română şi trei întâlniri a grupului transnaţional de lucru). Pentru Oradea, investiţia în infrastructură a fost de 2.792.000 euro cu TVA, din care 1.441.250 de euro finanţare europeană nerambursabilă şi 1.350.750 contribuţie de la bugetul local.