De sâmbătă, Oradea are un nou muzeu, dedicat Farmaciei Rodia - Noaptea Muzeelor a scos orădenii din case
Şi în acest an, peste 10.000 de orădeni au ieşit din case pentru a admira muzeele orădene, oferta fiind cu atât mai bogată cu cât majoritatea instituţiilor au inaugurat expoziţii noi, pentru a spori numărul de atracţii dedicat iubitorilor de artă şi frumos.
Cel mai spectaculos vernisaj care a precedat Noaptea Muzeelor, desfăşurată sâmbătă, 18 mai, în intervalul orar 19.00-1.00, a fost inaugurarea unui nou muzeu permanent, al Farmaciei Rodia, muzeu ce aparţine Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Apotheca Rodia, a Ordinului Călugăresc al Mizericordienilor, este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute instituții de acest gen din Oradea. Expoziția permanentă se desfășoară pe toată suprafața de odinioară a farmaciei, unde aceasta a funcționat timp de 250 de ani, şi conţine mobilierul original și picturile murale ale oficinei, recent descoperite și datate din secolul al XVIII-lea, precum și o colecție de peste 1.500 de artefacte provenite parțial din vechea apotecă, respectiv colecționate prin efortul comun al Episcopiei și al comunității orădene. Muzeul Farmaciei are patru spaţii expoziţionale, în care pot fi admirate şi cunoscute instrumente şi tehnologii artizanale ale farmaceuticii, aşa cum au fost ele înainte de perioada industrială. Singurul studiu care există la ora actuală despre farmacia Rodia, este realizat de inginerul Alexandru Pop, care arată că nu se cunoaşte exact anul înfiinţării. Astfel, statutele Spitalului Ordinului Mizericordian îngrijitor de bolnavi Oradea dau ca dată a înfiintării 1760, în timp ce cercetări recente indică anul 1770. Prima denumire a farmaciei a fost Farmacia Fraților Mizericordieni - Apatheca Fratum Misericordiae, iar actualul nume, Rodia, pe care, de altfel, îl poartă toate farmaciile Ordinului Mizericordian, a fost consemnat pentru prima dată în 1829, de doctorul oraşului Oradea, Emeric Lonivic. Simbolul farmaciei, o rodie despicată care are deasupra o cruce şi o stea, se regăseşte pe emblemă.
Vernisajul expoziţiei care a intrat în circuitul Nopţii Muzeelor o oră mai târziu s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi ca viceprimarul Mircea Mălan, senatorul Cseke Attila, sau episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, care şi-a anunţat intenţia de a aduce, pe viitor, în Muzeul Farmaciei, cele mai vechi 30 de piese farmaceutice aflate la Muzeul Național de Istorie Transilvania.
Episcopia Romano-Catolică de Oradea a participat la Noaptea Muzeelor şi cu porţi deschise la Catedrala Episcopală, orădenii fiind invitaţi să admire colecția de artă eclezială aflată în tezaurul bisericii, dar şi cripta. Un alt punct de atracţie a fost carul alegoric cu reprezentarea Sfântului Ladislau, fondator al episcopiei, dar şi al oraşului Oradea.
„Remember - Incendiul de la Palatul Episcopal din 25 august 2018”
O altă expoziţie inedită, care a fost inaugurată chiar în Noaptea Muzeelor, a fost organizată de Episcopia Greco-Catolică Oradea şi este intitulată „Remember - Incendiul de la Palatul Episcopal din 25 august 2018”. Expoziţia prezintă obiecte, fragmente de stucaturi, vitralii, mici obiecte de mobilier, uși, afectate de incendiul din 25 august 2018, dar și fotografii și filme, din acea noapte. Sunt expuse de la bucăţi de sticlă colorată din vitralii, la bucăţi de uşi sau jilţul arhieresc. În aceeaşi zi, Episcopia Greco-Catolică a invitat orădenii şi la expoziţia „Portrete ale episcopilor martiri greco-catolici”. Astfel, Catedrala Sfântul Nicoale a găzduit portrete ale episcopilor martiri greco-catolici care vor fi beatificați pe 2 iunie, odată cu vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România. Expoziţia a fost o inedită premieră, deoarece, pentru prima dată, un pictor, un artist, un om dedicat Bisericii, Liviu Lăzărescu, cel care a realizat portretele, a avut bunăvoinţa de a la împrumuta pentru a le face cunoscute participanţilor la Noaptea Muzeelor. Nu în ultimul rând, orădenii au fost îmbiaţi să vizeze expoziţia „Valeriu Traian Frențiu”, găzduită în Cripta Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea, inaugurată cu prilejul împlinirii a 144 de la nașterea Înaltului Ierarh.
De la Modă la Vivariu
Tot în întâmpinarea Nopţii Muzeelor, Muzel Oraşului Oradea a inaugurat, în zilelele premergătoare marelui eveniment, o serie de expoziţii. Una dintre cele mai căutate a fost
„Capriciile modei” şi aparţine Muzeului Municipiului Bucureşti. Expoziţia conţine piese şi accesorii vestimentare din anii 1850-1950, fotografii de epocă, dar şi artă decorativă. Alte două expoziţii inedite au fost Expoziţia „Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX). Funcţie şi iconografie”, care prezintă cele mai reprezentative piese ale colecţiei de cositoare din custodia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, şi „Pânza de păianjen”, care este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Mediaș. Expoziţia cuprinde cele mai reprezentative piese ale colecţiei de tablouri realizate din pânză de păianjen ale artistului Emil Mureșan. Dintre celelalte epoziţii temporare şi permanente ale Muzeului Oraşului, cea mai căutată a fost expoţia dedicată Generalului Traian Moşoiu.
De succes s-au bucurat şi expoziţiile propuse de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor, principalul organizator al evenimentului, cu cea mai vastă ofertă şi cu atracţii internaţionale. Astfel, la sediul din strada Armatei Române nr 1/A, au fost deschise expoziţiile Trench Art – arta din tranşee; Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari; Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară - o expoziţie care, graţie caracterului interactiv, a atras numeroşi turişti, copii şi adulţi, în Noaptea Muzeelor; Transparenţe sacre. Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVII-XIX) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor; Artă europeană (sec. XVII-XIX) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor, Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor); Artişti plastici orădeni din perioada interbelică; Salonul de Primăvară – Debreţin 2018, ediţia a XXVII-a. Premianţii. Nu în ultimul rând, au fost deschise porţile Vivariului, care a atras, la fel ca şi la ediţia trecută, un număr record de vizitatori. Complexul Muzeul Ţării Crişurilor a întâmpinat orădenii şi cu expoziţii găzduite de muzeele memoriale Iosif Vulcan şi Aurel Lazăr (expoziţia Bihorul ... la spargerea lumii (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919); expunerea Rochiei Centenar (donaţia creatoarei de modă Rebeca Cotrău).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.