De Ziua Culturii Naţionale - Oradea l-a omagiat pe Eminescu
Cele mai importante instituţii şi asociaţii culturale au organizat miercuri, 15 ianuarie, chiar dacă independent şi nu în comun, câte un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale. Majoritatea acestor acţiuni l-au avut în prim-plan pe Mihai Eminescu, ziua devind astfel plină de manifestări menite să le reamintească orădenilor despre importanţa poetului nepereche.
Acţiunile instituţiilor şi asociaţiilor culturale au debutat la ora 12.00, când la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor a avut loc înmânarea numărului 6, din luna iunie a anului 2018, al revistei lunare de cultură Familia, în care s-au publicat fragmente din eseurile elevilor câștigători, care au participat la concursul județean de eseuri „Ce-ți dorim noi ție, dulce Românie”. Concursul amintit a fost iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi cu Revista Familia. Miercuri, la sediul DJC Bihor, au fost prezenţi şase elevi care au avut şansa de a-şi vedea fragmente din eseuri în celebra revistă, din cadrul Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş, Liceului Tehnologic Ioan Curdaş Beiuş şi Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. În cadrul acţiunii, elevii au citit din referinţele critice asupra operei eminesciene, fiind provocaţi să-şi dezvolte propriile opinii pornind de la citatele criticilor literari, dar şi din propriile lucrări, premiate în cadrul concursului.
O sută de ani de literatură română (1918-2018)
Cel de-al doilea eveniment al zilei de 15 ianuarie, dedicat Zilei Culturii Naţionale, a fost organizat de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, prin conferința „O sută de ani de literatură română (1918-2018)”, susținută de prof. univ. dr. Ion Simuț. În cadrul conferinţei a fost prezentată şi argumentată diferenţa evoluţiei existente între trei mari perioade, marcate de cotituri istorice: „Perioada interbelică (1918-1944), definibilă prin valorile de vârf în cadrul modernismului românesc, când poezia, proza și critica au înregistrat unele dintre cele mai importante realizări estetice. După 1945, situația României se schimbă dramatic și în primul deceniu postbelic avem de consemnat o eclipsă, ce va fi atenuată prin înlăturarea treptată a consecințelor stalinismului. A doua epocă se consolidează după 1960, în jurul generației care se afirmă atunci, o perioadă care va fi recunoscută, în domeniul literaturii, ca una o neomodernismului, prin refacerea legăturilor cu perioadă interbelică. O altă ruptură dramatică are loc la sfârșitul anului 1989. După această dată, literatura română recâștigă climatul libertății de creație după 45 de ani de dictatură”, aşa cum a explicat Ioan Simuţ.
Omagiat la Cenaclul Barbu Ştefănescu Delavrancea
Tot miercuri, 15 ianuarie, de la ora16.00, poeţii bihoreni au fost invitaţi în sala festivă a Baroului Bihor, în cadrul Cenaclului literar, să recite o poezie dedicata Poetului Naţional cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naşterea sa. De asemenea, poeţii bihoreni au avut ocazia să recite din propriile creaţii. Invitat special al Cenaclului a fost Dumitru Buțoi, jurnalist, poet şi editor al publicaţiei Luceafarul de Vest, Timişoara. Președintele Cenaclului literar, Paşcu Balaci, a susţinut o dizertație despre legăturile speciale ale lui Mihai Eminescu cu judeţul Bihor, prin Iosif Vulcan și Miron Pompiliu. Corul de veterani „General Traian Moșoiu” a interpretat cântece din creația eminesciană, alături de tinere talente ale folclorului bihorean.
Mihai Eminescu și Ioan Budai-Deleanu
Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită şi de Revista Familia, alături de Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea prin conferința: „Două personalități ale culturii române: Mihai Eminescu și Ioan Budai-Deleanu”. Acest eveniment a fost realizat în parteneriat cu Teatrul Regina Maria şi Primăria Oradea, fiind, de altfel, singurul eveniment care a reunit mai multe instituţii sub aceeaşi egidă. Conferinţa a avut loc în Sala Mare a Primăriei Oradea, de la ora 17.00, invitaţii speciali fiind Cristian Bădiliță (istoric al creștinismului timpuriu, poet, teolog, eseist, traducător și poet român contemporan) și Traian Ștef (poet, eseist, publicist, redactor-șef al revistei Familia).
A recitat din lirica lui Mihai Eminescu actrița Gabriela Codrea.
Pe muzică folk
Tot miercuri, şi tot de la ora 17.00, într-un spaţiu privat, Uniunea Femeilor Bihor, preşedinte Ana Angela Pop, a organizat un altfel de omagiu marelui poet, invitând orădenii la un recital de muzical din creaţia eminesciană, care a inclus romanţe, interpretate de Florica Zaha, şi folk, oferit de interpreţii Liliana Ioniţă şi Paul Naghi. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa adolescenţilor şi studenţilor.
„Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria a dedicat prima producție a anului 2020 Zilei Culturii Naţionale. Spectacolul „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, a avut premiera de la ora 18.00, la Sala Arcadia. Spectacolul de poezie, muzică și dans dedicat lui Mihai Eminescu a fost coordonat de actorul și regizorul Emil Sauciuc. Aşa cum regizorul explică, spectacolul şi-a propus să redea, prin poezie, muzică şi dans, expresia defalcată a personalității, intelectului și sufletul poetului nepereche. Personajele exprimă puritatea din inima artistului, versurile reprezintă ideile și sentimentele sale, dansul este mișcarea din lumea sa interioară, iar muzica, sunetul sufletului său.
„Un secol de dor”
Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită şi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, unde rapsodul Grigore Leşe a oferit un spectacol-eveniment intitulat „Un secol de dor”. Concertul, care a debutat la ora 19.00, a cuprins cele mai cunoscute piese ale sale, puse într-un montaj de lumină şi culoare, de armonii şi cugetări profunde, de vibraţie românească autentică. Astfel, repertoriul cunoscutului artist s-a constituit într-un „regal închinat limbii române, sonorităţilor tradiţionale şi trăirilor identitare profunde”.
Un altfel de eveniment. Vasile Stoica
Un eveniment aparte, care, asemănător celui organizat de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, a fost dedicat Zilei Culturii Naţionale, fără a se centra pe figura poetului Mihai Eminescu, a fost organizat de Muzeul Oraşului Oradea, care a vernisat expoziţia „Vasile Stoica - mare diplomat și om de cultură”. În cadrul expoziției se pot admira documente, cărți, tablouri și obiecte care au aparținut omului politic și de cultură Vasile Stoica. Vasile Stoica a fost un diplomat, un corifeu al Marii Uniri, o victimă a regimului comunist, care mărturisea: „Am trăit modest, dar demn, sunt om de caracter și de linie dreaptă. Mi-am făcut cariera de la coarnele plugului țărănesc până la cel mai înalt grad diplomatic prin muncă, talent și hărnicie; îmi ador țara și poporul meu românesc căruia i-am servit cu devotament neclintit toată viața mea. Am fost un pasionat al carierei mele convins că numai cu pasiune poți realiza o operă atât de importantă”. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada: 15 ianuarie 2020-15 martie 2020.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.