Organizarea ediţiei din acest an a Carnavalului Florilor a creat noi fricţiuni între Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Mai exact, CJ Bihor acuză faptul că municipalitatea a politizat manifestarea prin asocierea cu PPMT, în timp ce Primăria susţine că, de fapt, colaborarea este realizată cu Asociaţia „Sfântul Ladislau”.

 

În consecinţă, duminică, 20 august, când se sărbătoreşte Ziua Ungariei, la Oradea vor avea loc două evenimente distincte, unul în Parcul Bălcescu, celălalt în Piaţa Unirii, iar luni, 21 august, unul singur, în Piaţa Unirii, la care vor participa şi trupe aduse de CJ Bihor.

În fiecare an, în data de 21 august, la Oradea se desfăşoară deja tradiţionalul Carnaval al Florilor, în cadrul căruia care alegorice venite de la Debreţin defilează pe străzile din municipiu, însoţite de grupuri de dansatori. Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au fost parteneri în acest proiect încă de la început. Lucrurile s-au schimbat însă în acest an, reprezentanţii comunităţii maghiare dorind să marcheze data de 20 august, când se sărbătoreşte Ziua Ungariei. În acest sens, Asociaţia Sf. Ladislau, înfiinţată şi condusă de lideri ai PPMT, a propus organizarea unui târg de produse tradiţionale în Piaţa Unirii, proiect susţinut de Primăria Oradea. Nemulţumit de faptul că municipalitatea susţine o acţiune a PPMT, Consiliul Judeţean, condus de UDMR, a refuzat să fie partener la această manifestare şi a organizat un eveniment propriu în Parcul Bălcescu, tot duminică, 20 august. Astfel, pornind de la un conflict politic maghiaro-maghiar, nota de plată este achitată din buzunarul bihorenilor...

Purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon, susţine că municipalitatea a politizat evenimentul, prezentând în acest sens afişul în limba maghiară prin care este promovat târgul de produse tradiţionale de pe Valea Ierului care are atât sigla Primăriei, cât şi a PPMT. El a ţinut să precizeze că CJ Bihor este partener cu Primăria doar în manifestarea de luni, 21 august, când în alaiul care va însoţi carele alegorice vor fi mai multe grupuri de dansuri şi fanfare venite prin intermediul Teatrului Szigligeti.

„Nu vrem şi nu suntem parteneri în activitatea de duminică a Primăriei Oradea. Noi organizăm duminică evenimente în Parcul Bălcescu”, a declarat Simon. Pentru a întări acuzele de politizare a manifestării din Piaţa Unirii, şeful Agenţiei de Management al Destinaţiei, din subordinea CJ Bihor, Banto Norbert, a declarat că la întâlnirea organizată miercuri la Primărie, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai organizatorilor, din partea Asociaţiei SF Ladislau a participat preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan. „Nu cred că CJ Bihor vrea să se asocieze cu liderul PPMT”, a afirmat Banto, membru UDMR. El a mai afirmat că Asociaţia Sf. Ladislau nu a avut nicio contribuţie la organizarea alaiului pentru Carnavalul Florilor. În plus, Banto Norbert a afirmat că „am fost solicitaţi să fim parteneri, dar practic nimic din ce am propus nu ni s-a acceptat”. Şeful AMD a dat exemplu faptul că municipalitatea a refuzat ca alaiul să pornească, la fel ca în anii precedenţi, de la zig-zagurile de pe Bulevardul Dacia, urmând să pornească de la intersecţia Bulevardului Dacia cu Bulevardu Decebal. De asemenea, ora propusă - 16.00, nu a fost acceptată, optându-se pentru ora 14.00. De asemenea, CJ Bihor a reclamat faptul că scena propusă de municipalitate nu este stabilă. „În momentul de faţă nu ştim dacă grupurile vor urca sau nu pe scenă luni, deoarece podina se mişcă. Am propus să suportăm noi cheltuielile pentru o altă scenă, dar nu au acceptat”, susţine Banto Norbert.

 

Primăria respinge politizarea

Directorul APTOR, Mircea Jurca, cel care organizează evenimentul din acest an din partea Primăriei Oradea, a negat faptul că manifestarea ar fi politizată. „Nu discutăm aici de politică. Asociația Sfântul Ladislau organizează la Oradea evenimente culturale care aduc în orașul nostru un număr foarte mare de participanți”, a menționat Jurca, făcând referire la faptul că, la finele lunii iunie, în Cetate, peste 60.000 de persoane au luat parte la manifestările organizate în cadrul ediției din acest an a Zilelor Sfântului Ladislau. De asemenea, Mihai Jurcă a precizat că, deşi a fost invitat, CJ Bihor nu este partener al ediţei din acest an a carnavalului, iar manifestările din Parcul Bălcescu „nu au nicio legătură cu Carnavalul Florilor”.

Astfel, duminică, în Oradea, vor avea loc două evenimente distincte, unul organizat de CJ Bihor, celălalt, de Asociaţia Sf. Ladislau şi Primăria Oradea. În Parcul Bălcescu, programul debutează la ora 14.00, cu un spectacol pentru copii al Trupei Lilliput (teatrul Szigligeti) - „Legenda Magelonei”. Programul mai cuprinde spectacole folclorice susţinute de ansambluri de amatori din judeţ şi un spectacol susţinut de Ansamblul profesionist Nagyvarad. De asemenea, pe parcursul întregii zile, la sosirea în parc copiii vor primi un Pașaport, vor putea parcurge un drum de mai multe secole, iar dacă vor trece cu bine de cele două obstacole vor primi mici cadouri. Copiii și însoțitorii sunt așteptați la turnirul cavalerilor, jocuri de îndemnare, ocupații meșteșugărești, colțul bebeluşului, precum și un schimb de cărți și jucării la „Bazarul Copiilor” La acest din urmă program oricine poate să aducă jocuri sau cărți vechi pe care le poate schimba cu alta sau le va putea dona. Totodată, copiii sunt aşteptaţi la un mic atelier de flori, unde vor putea să realizeze aranjamente florale, sau la atelierul de turtă dulce. Copiii vor fi supravegheaţi de voluntari. În acelaşi timp, în Piaţa Unirii, începând cu ora 12.00, se va desfăşura „Târgul Gusturilor din Valea Ierului”, care va reuni peste 30 de meșteșugari din județele Bihor și Satu Mare. Pe lângă spectacolele de cântece și dansuri populare, începând cu ora 15.00, în Piața Unirii, vor avea loc diferite activități meșteșugărești tradiționale și ateliere de creație pentru copii, iar o oră mai târziu, se va desfășura un spectacol de teatru de păpuși în limba maghiară. În plus, pe tot parcursul târgului, vizitatorii vor avea ocazia să cumpere miere, vinuri, siropuri şi gemuri, uleiuri presate la rece, produse din hrean, murături, legume şi fructe locale, caşcavaluri și turtă dulce.

 

Luni, concerte în Piaţa Unirii

Luni, 21 august, festivalul va continua atât cu târgul de produse tradiționale, cât și cu parada celor patru care alegorice, care vor veni de la Debrețin și vor putea fi admirate, începând cu ora 11.00, în parcarea de pe str. Decebal nr. 3. La ora 14.00, carele vor porni pe traseul B-dul Decebal - str. Tudor Vladimirescu - sosind în Piața Unirii, la aproximativ ora 15.30, după care la ora 18.30 acestea vor porni înapoi spre Debrețin.

CJ Bihor a anunţat că din alai vor face parte gruprui de dans modern, hip-hop, majorete, venite prin intermediul Teatrului Szigligeti. Acestea vor susţine apoi spectacole în Piaţa Unirii. De asemenea, va avea loc şi un spectacol de coveruri susţinut de elevi ai Şcolii de Arte „Francisc Hubic”.

Mircea Jurcă a precizat că, în acest an, costurile s-au ridicat la aproximativ 15.000 de euro, din care 13.000 de euro reprezintă jumătatea costului carului comun, aferentă Primăriei Oradea, iar restul de 2.000 de euro reprezintă cheltuielile cu organizarea manifestărilor din Piaţa Unirii. CJ Bihor susţine că a alocat aproximativ 50.000 lei.