Hotelul Continental a fost ieri, 11 aprilie, gazda dezbaterii „EU're here to stay: Obiective europene, acțiune locală - Orașe creative și durabile”, un eveniment la care s-a discutat despre fondurile europene care au schimbat la față orașul și despre importanța votului la alegerile europarlamentare.

Dacă vă place cum a evoluat Oradea și vreți ca această dezvoltare să continue, cel mai bun mod de a ajuta ar fi să ieșiți la vot la alegerile europarlamentare de pe 26 mai. Cam asta ar fi concluzia dezbaterii care s-a ținut ieri, de la ora 10.30, la Hotelul Continental. Au participat, alături de organizatori, viceprimarul Mircea Mălan, rectorul Universității din Oradea – Constantin Bungău, Sorin Constantin – fondator și președinte al Fundației Comunitare Oradea, Alina Silaghi – director Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și Grațian Mihăilescu – fondator UrbanizeHub. Moderatorul dezbaterii a fost jurnalistul Dan Cărbunaru.

„Este foarte important să votăm, nu doar pentru viitorul României în Uniunea Europeană, sau pentru construcția Uniunii, ci și pentru a menține aceste facilități de care dispunem în fiecare oraș și de a crea noi oportunități”, a spus Elena Stănescu, de la Biroul Parlamentului European în România. Jurnalistul Dan Cărbunaru, de la Calea Europeană, a spus că românii, conform statisticilor, au cea mai mare încredere în Parlamentul European, dintre toate instituțiile europene. „În primul rând, vreau să vă felicit pentru ce ați făcut în acest oraș. Aici se vede cel mai bine ce poate face Uniunea Europeană pentru comunități și cred că din astfel de orașe ar trebui dat semnalul importanței alegerilor, prin participarea la vot”, a spus Cărbunaru.

De la 15 la 620 de milioane de euro

Primul care a vorbit în fața unei săli pline de tineri a fost Mircea Mălan, care a subliniat impactul pe care l-au avut banii europeni în dezvoltarea orașului.

„Încă de la început, după aderarea României la UE și apariția oportunităților legate de banii europeni, ne-am propus un proces de dezvoltare accelerată a orașului, de transformare a lui în unul european. A fost nevoie de o viziune, de mijloace pentru a o pune în practică și de bani. În acești ani, de la primul mandat al primarului și până astăzi am atras în jur de 620 de milioane de euro. Gândiți-vă ce înseamnă asta, raportat la un buget anual de investiții de 14,5-15 milioane de euro, cât ne-am fi permis ca oraș. Vă dați seama cât de mult au contat banii europeni pentru dezvoltarea orașului. Imaginați-vă fără acești bani, cum ar fi arătat Oradea astăzi. Fără parcuri industriale, centrala termică, fără centuri, fără Aquapark, fără drum expres, fără Cetate reabilitată etc. Și lucrurile nu se vor opri aici pentru că în următorii ani vom face investiții masive în cele două spitale, în Universitatea din Oradea, pasaje sub și supraterane, extinderea zonei pietonale, a liniei de tramvai etc. Toate aceste lucruri nu le-am realizat singuri, ci cu ajutorul cetățenilor, al societății civile, al mediului de afaceri, al Universității etc.”, a spus, printre altele, viceprimarul Mircea Mălan. Rectorul Constantin Bungău a vorbit despre Smartcampusul care se va construi la Universitate și despre colaborarea cu Primăria și Consiliul Județean.

„Avem nevoie de oameni inteligenți și bine pregătiți la Bruxelles, de oameni care să nu ne pună frână la ce vrem să facem noi, aici, pe plan local”, a spus rectorul.

Sorin Constantin, fondatorul și președintele Fundației Comunitare Oradea, a subliniat implicarea societății civile în proiectele orașului.

„Dacă municipalitatea și universitatea s-au ocupat de partea logistică, noi ne-am axat pe resursa umană, pe implicarea ei în a sprijini comunitatea. Când am revenit în Oradea și am decis să mă stabilesc aici, am înțeles că trebuie să fac ceva mai degrabă decât să mă plâng. Poate și a merge la vot, o dată la 5 ani, este o formă de a face mai mult decât să ne plângem. În 5 ani am adunat 1.000 de volunatri și 10.000 de participanți la proiectele noastre cu peste 50.000 de beneficiari”, a spus Sorin Constantin.

Alegerile europarlamentare se vor desfășura, în România, pe 26 mai. În urma votului vor fi aleși 705 eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul UE până în 2024, 33 fiind din România.