Divergenţele dintre conducerea judeţului şi a Primăriei Oradea tranşate la vot - Drum în munţi bate centura metropolitană
Drumul judeţean Şuşti-Moneasa sau inelul rutier metropolitan Oradea? Aleşii judeţeni au decis că modernizarea drumului forestier de peste Munţii Codru Moma este mai important. Consilierii judeţeni, inclusiv cei liberali, au votat, ieri, împotriva solicitării primarului Ilie Bolojan de includere spre finanţare nerambursabilă a inelului metropolitan Oradea şi care ar face legătura inclusiv cu Autostrada Transilvania.
În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, ieri, s-a votat, proiectul de hotărâre prin care se stabilește proiectul prioritar al județului Bihor pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria în cadrul Obiectivului de Cooperare Teritorială Europeană 2014 - 2020, „Proiectul integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale de urgență". Hotărârea a trecut cu două abţineri, a liberalului Dacian Foncea, preşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din cadrul CJ Bihor, respectiv a medicului Carmen Pantiş (PDL), membru în aceeaşi Comisie. Dispute pe marginea acestui proiect au apărut în urmă cu câteva luni, când primarul Ilie Bolojan, susţinut şi de primarii comunelor învecinate Oradiei, a notificat CJ Bihor cu privire la promovarea şi susţinerea proiectului strategic de construire a unei porţiuni din inelul centurii Zonei Metropolitane orădene. Asta în timp ce preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, alături de vicepreşedinţii Kiss Alexandru şi Ioan Mang, doresc asfaltarea unui drum forestier între comuna Lunca şi Moneasa (jud. Arad). Cu toate acestea, Cornel Popa şi-a impus punctul de vedere, reuşind, nu fără emoţie, să treacă prin CJ Bihor proiectul de 15 milioane de euro. Interesant a fost modul în care în cursul dimineţii, cei opt membri ai Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială - Dacian Foncea, Turucz Maria, Valentina Butişcă, Dumitru Voloşeniuc, Lakatos Ioan, Călin Maghiar, Carmen Pantiş, Bogdan Manafu - în urma examinării proiectului s-au abţinut cu privire la aprobarea acestui proiect, urmând ca, 20 de minute mai târziu, în plenul şedinţei CJ Bihor, cu excepţia lui Foncea şi Pantiş, restul membrilor s-au "răzgândit" şi au votat "pentru". Preşedintele Comisiei, Dacian Foncea a acuzat presiuni politice, mai mult, el a reclamat faptul că, deşi despre acest proiect strategic al judeţului se vorbeşte de mai bine de un an şi jumătate, consilierii au văzut materialul abia în cursul dimineţii, neavând timp suficient să se informeze asupra lui.
"Trăim în sărăcie şi facem heliport în munţi"
Un al doilea motiv pentru care, de această dată, Foncea, personal s-a abţinut de la vot, ţine de faptul că nu consideră acest proiect oportun pentru judeţul Bihor. "Eu, Dacian Foncea, consider inoportună construirea unui drum de 10 milioane de lei, în lungime de 18 km, în Munţii Bihorului, în condiţiile în care judeţul are multe alte priorităţi - locuri de muncă, nevoie de asistenţă medicală, socială etc. Se vorbeşte că în acest proiect că se vor cheltui 3 milioane de euro în investiţii sanitare. Vroiam să văd această listă. Momentan ştim că se va amenaja un heliport la Vârtop, respectiv un drum de 18 km în Bihor, iar 5 km în Arad. Nu ne permitem luxul să facem drum în munţi. Trăim într-o sărăcie maximă şi noi facem heliport în munţi", ne-a declarat Dacian Foncea, la finalul şedinţei de CJ Bihor. Acesta a mai precizat că, în discuţiile cu reprezentanţii CJ Bihor, s-a motivat că acest proiect are ca scop atragerea de turişti maghiari şi polonezi. "Nu contează că noi, românii, nu avem unde să ne tratăm, dar susţinem proiecte pentru atragerea de turişti din Ungaria şi Polonia. Am chemat în Comisie un angajat de la Direcţia de Proiecte a CJ Bihor şi i-am sugerat să includă pe lista de proiecte nerambursabile drumul de legătură cu Autostrada, dar acesta a precizat că aceste drumuri nu sunt eligibile", a remarcat Dacian Foncea. Acesta s-a arătat mulţumit că membrii Comisiei s-au abţinut de la vot, însă s-a arătat dezamăgit de faptul că, în plen, aceştia şi-au schimbat optica la 180 de grade, votând "pentru" acest material.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.