Conducerea Consiliului Judeţean Bihor a semnat, luni, contractele de finanţare pentru alte două proiecte: al treilea tronson al Drumului Apuseni şi restul de lucrări la drumul judeţean care leagă Uileacu de Criş-Burzuc-Bălaia-Sârbi. Valoarea totală a celor două proiecte de investiţii se ridică la aproximativ 70 milioane lei.

 

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat că a semnat, luni, la Bucureşti, contractele de finanţare pentru două proiecte ale judeţului, unul cu finanţare prin Programul Operaţional Regional, celălalt prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Ieri (luni-n.r.), în sala de şedinţe a Guvernului, în prezenţa premierului, s-a reuşit semnarea contractului de finanţare pentru tronsonul al treilea al Drumului Apuseni. Este o lucrare amplă, la care iniţial cofinanţarea din partea judeţului era de 31% şi am reuşit să ajungem la 2%”, a declarat, ieri, Pasztor Sandor. El a amintit că în urmă cu mai bine de o săptămână au fost semnate contractele pentru primele două tronsoane ale Drumului Apuseni, care va lega Beiuşul de Valea Drăganului prin Stâna de Vale, Coada Lacului şi Remeţi. Al treilea tronson este porţiunea de drum dintre Remeţi şi limita cu judeţul Cluj. Valoarea estimată a lucrărilor este de 36,2 milioane lei. În total, Drumul Apuseni va costa peste 170 milioane lei, din care 98% provin din POR.  

Vicepreşedintele Ioan Mang a menţionat că tot luni, la Ministerul Dezvoltării Regionale, a fost semnat contractul de finanţare pentru al treilea proiect depus spre finanţare prin PNDL. Este vorba de restul de lucrări la drumul judeţean care leagă Uileacu de Criş - Burzuc - Bălaia - Sârbi. Drumul are o lungime de 25 km, valoarea contractului de finanţare fiind de aproximativ 33,4 milioane lei. Potrivit lui Mang, prin PNL 2 au fost semnate contracte de finanţare în valoare totală de 211,9 milioane lei pentru investiţii ale CJ Bihor. „La această sumă se mai adaugă 192,17 milioane lei pe POR pentru Drumul Apuseni şi Muzeul Ţării Crişurilor, astfel că totalul investiţiilor se ridică la 404,1 milioane lei, adică aproximativ 87 milioane euro. Mai avem în curs de contractare alte proiecte, iar dacă acestea vor fi aprobate vom depăşi valoarea totală de 100 milioane euro, cât ne-am angajat că vom avea finanţări dedicate anului Centenarului”, a declarat Ioan Mang. El a mai menţionat că în campania electorală s-a angajat că, pe lângă Muzeul Ţării Crişurilor, vor fi reabilitate toate drumurile judeţene. În prezent, prin PNDL vor fi reabilitaţi 79 km de drum, iar prin POR 56 km.

 

Pentru Muzeul Ţării Crişurilor

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a mai menţionat că în data de 15 ianuarie 2018 va fi depus spre finanţare, prin Programul transfrontalier România - Ungaria, proiectul strategic pe cultură în valoare de aproximativ 3 milioane euro, care vizează finalizarea amenajării Muzeului Ţării Crişurilor. Pe de altă parte, el s-a declarat optimist cu privire la proiectul strategic pe Sănătate, depus spre finanţare tot prin programul Ro - Hu. Optimismul şefului CJ vine în urma şedinţei Comisiei de Monitorizare a Programului Ro - Hu desfăşurată la Szeged la finalul săptămânii trecute. „Aştept procesul verbal de la Szeged, dar pe baza solidarităţii de acolo, a judeţelor şi a persoanelor din echipa de monitoring sunt optimist că vom primi finanţarea”, a menţionat Pasztor Sandor. Reamintim că după prima evaluare, la BRECO, proiectul a fost respins din cauză că administraţia judeţeană nu a depus în timp util documentul din care să reiasă că este proprietar al terenului din Stâna de Vale pe care va fi construit un centru Salvamont.