Eveniment important pentru iubitorii de cultură din Oradea. După un an şi jumătate, timp în care s-au făcut numeroase renovări, Muzeul Iosif Vulcan, situat pe strada cu acelaşi nume, s-a redeschis vizitatorilor. Evenimentul a fost o sărbătoare şi pentru că s-au împlinit 150 de ani de la apariţia primului număr al Revistei Familia, cea mai importantă realizare a lui Iosif Vulcan.

Festivitatea de redeschidere a avut loc ieri, la ora 12.00, în prezenţa Episcopului Greco-Catolic Virgil Bercea, a directorului Muzeului Ţării Crişurilor - Aurel Chiriac, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor - Cornel Popa şi  a numeroşi scriitori, critici şi oameni de cultură.

"Redeschidem, după un an şi jumătate, Muzeul Iosif Vulcan, la 150 de ani de la apariţia primei serii a Revistei Familia. Mulţumim cu această ocazie Generalului Cârjan care ne-a lăsat în custodie primul număr al Revistei cu poezia de debut a lui Mihai Eminescu, "De-aş avea". Cu această ocazie, inaugurăm şi o nouă sală de expoziţie, unde avem pregătită o expoziţie dedicată Revistei Familia", a spus, printre altele, Aurel Chiriac care i-a mulţumit preşedintelui CJ Bihor, Cornel Popa, pentru fondurile acordate, bani fără de care redeschiderea nu ar fi putut avea loc.

După o piesă, interpretată cu măiestrie de Florian şi Alexandrina Chelu, s-a tăiat panglica, Ioan F. Pop, făcând apoi o scurtă prezentare.

"În această clădire a locuit Iosif Vulcan, cel care a schimbat viaţa românilor prin două lucruri deosebit de importante. Primul a fost tipărirea la Pesta a primului număr al Revistei Familia, un eveniment important dacă ne gândim că, în acea perioadă, românii erau în această zonă minoritari, iar mijloacele culturale, inexistente. Al doilea fapt a fost publicarea, în 1866, a poeziei unui tânăr de doar 16 ani, care avea mai apoi să devină "omul deplin al culturii române". Primii paşi în literatură, Eminescu îi face prin intermediul Revistei Familia, iar primii bani îi ia de la Iosif Vulcan. Prin Mihai Eminescu şi Iosif Vulcan, genialitatea s-a întâlnit cu generozitatea", a spus scriitorul Ioan F. Pop.

Muzeul poate fi vizitat marţi, joi şi sâmbătă, de la 10.00 la 15.00, şi miercuri, vineri şi duminică, de la 10.00 la 12.00 şi de la 14.00 la 18.00. Biletele se pot procura de la intrarea în clădire, preţul lor fiind 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi.