Cei 14 membri ai echipei Zig Zag prin România şi-au luat rămas bun de la bihoreni, mulţumindu-le că le-au împărtăşit poveştile lor de viaţă.

După două luni şi o săptămână petrecute în Crişana, cei 14 temerari ai echipei Zig Zag prin România au pregătit, joi seara, o seară de rămas bun. Zeci de persoane au venit să-şi ia rămas bun de la Ziggy, mascota  acestei campanii inedite, şi de la cei 14 tineri care, de mai bine de opt luni, sunt plecaţi din Iaşi prin ţară să descopere frumuseţile locurilor, dar şi poveştile inedite ale locuitorilor din România. După Botoşani, Suceava, Baia Mare, Satu Mare, Bihorul a fost al cincilea judeţ unde echipa Zig Zag a poposit. Deşi planul iniţial era să stea în Bihor doar o lună, potenţialul găsit aici pentru a fi valorificat i-a determinat să stea peste două luni. Rezultatele muncii lor au fost spectaculoase: 115 persoane intervievate, respectiv 176 locuri fotografiate, patru cărţi publicate: Zig Zag prin Oradea, Zig Zag prin Bihor, Zig Zag prin Ţara Beiuşului şi Zig Zag prin viile, grădinile şi bucătăriile Bihorului.

Joi seara, la evenimentul de rămas bun, a fost prezentată publicului cartea Zig Zag prin Oradea. Întâlnirea bihorenilor cu întreaga echipă Zig Zag a fost una destinsă, într-o atmosferă de prietenie, invitaţii lui Ziggy fiind curioşi să-i cunoască pe toţi cei 14 tineri care au trudit la promovarea judeţului.

În cadrul seminarului educaţional susţinut în cadrul evenimentului organizat de Zig Zag, în prima parte, s-a marşat pe bogăţia şi potenţialul turistic şi diversitatea culturală a Bihorului, care, din păcate, nu se bucură de suficientă promovare. A luat cuvântul, pentru început,  Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD, care a amintit eforturile făcute pentru a introduce în circuitul turistic peşterile de la Meziad şi Peştera cu Cristale de la Farcu. Dorin Popa, oenolog, preşedintele Centrului de Cultură şi Civilizaţie a Vinului, a subliniat şi el potenţialul viticol românesc, amintind că România este a doua ţară ca potenţial.

Cristina Ianc, preşedinta Clubului Cristal Oradea, a amintit că în Bihor se află ¼ din peşterile din România, tot aici se află cel mai adânc avent, la o cotă de - 653 m, iar peşterea Vântului este cea mai lungă peşteră din Europa. Călin Perneş, preşedintele Carpatic Fun, a prezentat posibilităţile pe care judeţul le oferă turiştilor, de la escaladări la coborât în inima muntelui. Reprezentantul Consiliului Judeţean Bihor, Horia Carţiş, a recunoscut că ceea ce lipseşte judeţului este o promovare unitară.

Bihorenii, oameni veseli şi primitori

"Judeţul Bihor este unic. Primul liceu din România a fost înfiinţat la Vadu Crişului, cea mai mare comună este comuna Roşia", le-a precizat Mihaela Tatu bihorenilor prezenţi la eveniment, amintindu-le ce judeţ frumos au.

În partea a doua a serii, invitaţii s-au bucurat de un moment artistic oferit de Ansamblul Bihorul şi Ioana Urs, dar şi de un moment de magie oferit de Eduard şi Bianca. În ultima parte, cei prezenţi au avut parte de o surpriză specială, în premieră, a fost prezentat hyperlapseul pe Oradea, un video format dintr-un colaj de 4.500 de poze realizate în oraşul de pe Criş. Radu Dascălul, unul dintre membrii echipei Servicii de conţinut din cadrul Zig Zag prin România, a mulţumit celor 77 de orădeni care şi-au spus poveştile lor de viaţă lui Ziggy şi datorită cărora a luat naştere prima carte, Zig Zag prin Oradea.

"În județul Bihor, am găsit români primitori, români de seamă și români unici cărora le mulțumim că ne-au împărtășit povestea lor de viață. Am avut ocazia să învățăm de la ei. Spiritul echipei Zig Zag prin Romania, adică Ziggy, a fost mai complet cu voi, oameni veseli și primitori... fiindcă așa sunt bihorenii. Vă suntem recunoscători. Vă mulțumim. Vă dorim aceeași veselie, voie bună și bună dispoziție pe care o aveți", a declarat Alexandru Damaschin, un alt membru al echipei Zig Zag. Azi, echipa va părăsi Bihorul, îndreptându-se spre Arad. Călătoria lor va dura încă 4 ani.