Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, nu acceptă rezultatul înregistrat la referendumul de duminică privind fuziunea dintre Oradea şi Sînmartin. Drept urmare, într-o conferinţă de presă comună cu primarul Lucian Popuş, a anunţat că, pe 14 iunie, se va desfăşura un nou referendum în Oradea, pe aceeaşi temă.

În timp ce locuitorii din Sînmartin au atins procentul de validare al referendumului, orădenii au ieşit la urne într-un număr insuficient pentru validarea scrutinului, nefiind atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale permanente. Din 189.416 orădeni cu drept de vot, duminică au ieşit la urne 37.290, adică 19,68%. Pentru ca referendumul să treacă era necesară o prezenţă de 56.825 orădeni. Dintre cele 37.024 de voturi valabil exprimate, 96,83% au fost pentru unificare (35.738) şi doar 1.286 (3,4%) împotriva unificării. Locuitorii din Sînmartin, în schimb, au reuşit să se mobilizeze. Din totalul de 8.174 alegători, s-au prezentat la urne 3.922 persoane, reprezentând un procent de 47,98%. Au răspuns "Da" 2.120 (54,48%), iar 1.221 (45,52%) s-au împotrivit unificării.

Rezultatul din Oradea pare să fi luat prin surprindere staff-ul liberal, care a trebuit să se confrunte cu un eşec neprevăzut. Într-o conferinţă de presă comună cu primarul din Sînmartin, Ilie Bolojan a mulţumit celor 37.000 de orădeni care au votat "pentru dezvoltarea oraşului".

"Le mulțumesc tuturor orădenilor care s-au prezentat la vot, indiferent de felul în care au votat. Din cei care au votat, cca 95% au votat cu "Da". Nu știm dacă restul sunt împotrivă, nu sunt interesați sau nu au fost convinși să își exprime voința. Sunt convins, însă, că, o mai bună explicare a motivelor pentru care merită să vină la vot, îi va determina pe mai mulți orădeni să se prezinte la următorul referendum. Voi propune un nou referendum, astfel încât pe 14 iunie, orădenii să mai aibă o șansă pentru a-și exprima votul. În aceste zile vom cere clarificări de la Autoritatea Electorală Permanentă. (...) Orădenii trebuie să știe că, pentru a avea rezultate și pentru a putea dezvolta un oraș, trebuie să ai și resurse. Fără resurse, orice primar ar fi în Oradea, nu poate să facă ceea ce trebuie", a declarat primarul Oradiei.

După ce s-au cheltuit 450.000 de lei pentru precedenta campanie, primarul promite că nu vor mai exista cheltuieli, decât cu tipărirea buletinelor de vot şi plata preşedinţilor de secţii de votare. Cu toate că şi ceilalţi membri ai secţiilor de votare ar trebui plătiţi, de această dată Primăria nu mai doreşte să facă acest lucru, solicitând membrilor de partid, PNL, PSD şi UDMR, să dea dovadă de civism.

Dacă nici de această dată referendumul nu va trece, probema va fi încheiată, cel puţin cu Sînmartinul. Întrebat dacă "inerţia" orădenilor de a nu ieşi la vot este mai degrabă un vot de blam împotriva primarului, Ilie Bolojan a replicat că abia la următorul referendum se va vedea dacă "nu este un bun primar". Oricum, pe ordinea de zi a primarului a rămas şi referendumul de fuziune cu Oşorheiului. Problema unui nou referendum va trebui să treacă şi de Consiliul Local Oradea, acolo unde membrii PSD şi ai UDMR cu siguranţă se vor abţine de la vot sau chiar vor fi împotrivă.

În final, primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuș, a mulțumit locuitorilor din Sînmartin pentru votul realizat raportat la validarea referendumului. "Nu a fost deloc ușor, pentru că ne-am lovit de persoane care au încercat să dezinformeze populația", a completat primarul Popuș.