Eveniment aniversar în Cetate - Jumătate de secol de la lansarea Apollo 11
Marţi, s-a împlinit o jumătate de secol de la lansarea Apollo 11, misiunea care i-a dus pe oameni în premieră pe Lună. Aniversarea a fost marcată și în urbea de pe Crișul Repede, printr-un eveniment organizat de Asociația Clubul de Astronomie și Știinte Spațiale Oradea.
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la lansarea rachetei Saturn V în cadrul misiunii Apollo 11 și a eclipsei parțiale de Lună, Asociația Clubul de Astronomie și Științe Spațiale Oradea a organizat un eveniment special. Acesta a constat într-o activitate de aniversare a 50 de ani de la lansarea Apollo 11, misiunea care i-a dus pe oameni în premieră pe Lună. În cadrul activității, intitulată „Aniversare Apollo 11”, a avut loc evocarea principalelor momente petrecute în urmă cu 50 de ani: pregătirea echipajului, lansarea rachetei Saturn V spre Lună, aselenizarea modulului lunar, activitățile extravehiculare ale astronauților și reîntoarcerea pe Pământ. Cu acest prilej, în Grota Roșie, a fost expus un model al rachetei Saturn V.
În continuare, a avut loc o activitate de observații astronomice, pentru observarea eclipsei parțiale de Lună, utilizând telescopul din dotarea astroclubului. Foarte apreciat de copii a fost modelul rachetei Saturn V, cu lungimea de un metru, la construirea căruia au fost necesare 1969 de piese Lego.
La eveniment au participat copii, părinți, elevi, dar și orădeni interesați de spațiul cosmic. Au prezentat Daiana Baidog, elevă la Școala Gimnazială „Dacia” Oradea și Valentina Matei, prof. coordonator Clubul de Astronomie și Știinte Spațiale Oradea.
„Scopul evenimentului a fost de a populariza astronomia și științele spațiale în rândul publicului larg. Ne dorim ca orădenii să cunoască faptul că în Cetatea din Oradea a existat, în urmă cu aproximativ 550 de ani, primul observator astronomic din Europa. Timp de 200 de ani, meridianul de referință trecea prin Oradea, iar Tabelele Orădene au constituit sursa unor descoperiri importante: teoria heliocentrică propusă de Copernic se bazează, în mare parte, pe studiile realizate de Regiomontanus și Peurbach, și prezicerea producerii eclipselor de Soare și Lună în acea perioadă. Cristofor Columb, în cea de-a patra călătorie, a convins băștinașii să le ofere hrană și apă, în anul 1504, pe 29 februarie, când s-a produs o eclipsă totală de Lună. Dacă în trecut, oamenii credeau că eclipsele prevestesc războaie și dezastre, azi cunoaștem cauzele producerii acestor fenomene și urmărim cu interes aceste fenomene spectaculoase”, a declarat pentru CRIȘANA prof. Valentina Matei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.