Miercuri, 12 august, în Grota Roşie din Cetatea Oradea a avut loc vernisajul Salonului de postere „Retrospective (III). Restaurare în România-Jubileu 40". Vizitatorii au ocazia de a se documenta cu privire la cele mai preţioase restaurări din patrimoniul mobil al judeţelor Bihor, Satul Mare, Cluj sau Suceava.

Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România a avut iniţiativa unei expoziţii itinerante la împlinirea a 40 de ani de la intrarea în vigoare a legii care reglementa restaurările în România. Iniţiativa a suferit modificări pe parcurs, iar expoziţia devine mai spectaculoasă cu fiecare oprire, fiind un eveniment în continuu proces creator. Astfel, fiecare oraş care găzduieşte expoziţia adaugă posterele relevante pentru restaurările din judeţul respectiv, astfel expoziţia devine din ce în ce mai completă şi mai complexă. Primele postere au fost dezvăluite clujenilor, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. De acolo, posterele au ajuns în Suceava, au fost completate, iar în prezent se află la Oradea. Oradea are meritul de a adăuga expoziţiei atât posterele relevante penru restaurările din judeţul Bihor, cât şi pe cele din Satu Mare. Vernisajul a avut loc miercuri, în Grota Roşie din Cetatea Oradea, locaţie aleasă, aşa cum au mărturisit organizatorii, tocmai pentru că „Cetatea este a cui îi trece pragul" şi „trebuie să-i învăţăm pe orădeni drumul spre Cetate". Alături de membrii asociaţiei, organizatori ai evenimentului au fost Muzeul Ţării Crişurilor, Comitetul Naţional Român ICOM şi Primăria Oradea. În cuvântul de deschidere, directorul MTC, Aurel Chiriac, a subliniat importanţa restauratorilor, care practic salvează viaţa obiectelor-mărturie şi a rememorat un scurt istoric al laboratoarelor MTC de-a lungul timpului. De la minunile pe care restauratorii le-au realizat la Palatul Baroc, la restrângerea laboratoarelor după retrocedarea imobilelor de pe Şirul Canonicilor, restauratorii orădenii şi-au dus la capăt cu bine misiunile salvatoare.

„În noul sediu la muzeului acestei specializări i-a fost acordată o atenţie specială, fiind alocate opt laboratoare de conservare şi restaurare", a spus Chiriac. Managerul a mai subliniat că instituţiile muzeale sunt branduri ale locului pe care-l reprezintă şi merită respectul şi şansa de a se exprima la adevărata lor valoare.

Expoziţia aniversară va rămâne deschisă publicului până în data de 6 septembrie. Intrarea este liberă.