Festival gastronomic, dansuri şi cântece tradiţionale - Zilele culturii slovace din Bihor
Etnicii slovaci şi cehi au fost în sărbătoare, sâmbătă, 2 septembrie, cu ocazia tradiționalei manifestări culturale „Zilele culturii slovace din Bihor”. Evenimentul, care a fost găzduit de Cetatea Oradea, este organizat în fiecare an de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR).
Programul evenimentelor găzduite de Cetatea Oradea a debutat, sâmbătă, cu un concurs de gastronomie. Slovacii din Bihor s-au întrecut în gătitul tradiționalelor găluște cu brânză și a plăcintelor din cartofi, 12 echipe din tot atâtea localităţi participând la competiţie. La final, juriul a decis că cele mai bune găluşte cu brânză şi slănină au fost pregătite de echipa din Valea Cerului, slovacii din Derna au ocupat locul doi iar cei din Suplacu de Barcău, locul trei. La gătitul plăcintelor, cei mai buni au fost cei din Suplacu de Barcău, locul doi - Fegernic, iar pe locul trei s-au situat echipele din
Valea Cerului, Voivozi şi Folgaş. Seara a continuat cu un spectacol artistic de dansuri și muzică tradițională a slovacilor, care a fost prezentat de Ansamblul folcloric „Cerovina” din Valea Cerului, Ansamblul folcloric „Datelinka” din Vărzari, Ansamblul folcloric „Lipka” din Budoi, Grupul vocal „Srdiecko” din Borumlaca, Grupul vocal „Varadan” din Oradea și Grupul vocal „Fialka” din Mădăras. După programul cultural, partea finală a evenimentelor s-a încheiat cu o școală de dans, susținută de un coregraf din Slovacia, pentru toţi cei care au dorit să învețe primii pași în dansurile slovăcești din Bihor. Festivalul „Zilele culturii slovace din Bihor” a devenit o tradiție, fiind organizat, an de an, de către Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, cu scopul promovării tradițiilor și obiceiurilor slovăcești. În localitatea bihoreană Valea Cerului, de exemplu, etnia slovacă este majoritară. În anul 2004, această frumoasă zonă a Bihorului a sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci pe aceste meleaguri. În trecut, acest ținut era acoperit cu păduri de ceri, de unde provine denumirea localității, precum și a ansamblului folcloric.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.