Festivalul Internațional de Teatru Oradea - A început cu un spectacol al Grupului Iza
Oradea este în sărbătoare. Până pe 11 iunie, iubitorii de teatru vor avea la dispoziție nu mai puțin de 26 de spectacole de la teatre renumite din întreaga țară și de peste graniță, două concerte, dar și lansări de carte și discuții despre teatru. Startul festivalului a fost dat miercuri, cu o surpriză din partea actorilor orădeni, urmată apoi de un concert al Grupului Iza.
Zona din fața Teatrului Regina Maria a fost plină miercuri, la ora 19.00, când pe scenă a urcat Ansamblului Artistic Profesionist Crișana. A urmat o surpriză din partea actorilor orădeni care au prezentat mai multe scene muzicale din unul din cele mai de succes spectacole, „Scripcarul de pe acoperiș”. În aplauzele orădenilor care s-au înghesuit să fotografieze și să filmeze cu telefoanele, pe scenă a urcat Grupul Iza.
Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a spus, într-o conferință de presă înainte de spectacol, că „după o întrerupere de câțiva ani, cauzată de pandemie, Festivalul se bucură de cel mai mare buget din istorie”.
Directoarea trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, a subliniat că spectacolele din acest an sunt de o calitate foarte bună, că orădenii au ocazia să vadă piese diverse care provin din culturi diferite și care le va îmbogăți cunoștințele despre teatru.
Maraton de teatru
Anul acesta Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secțiunea Concurs – Festivalul de Teatru Scurt, Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs și secțiunea Outdoor.
Festivalul cuprinde 17 spectacole care vor concura pentru cele cinci premii acordate de juriu. Selecția a fost realizată de conducerea teatrului Regina Maria, iar juriul este format din trei personalități ale lumii teatrale, criticii de teatru Doru Mareș, Elisabeta Pop și Mircea Morariu.
Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs este dedicată special orădenilor și aduce în fața spectatorilor șapte producții excepționale, dintre care musicalul de top „Familia Addams”, spectacolele „Seaside Stories” și „Ierbar”, regizate de Radu Afrim, și „Plugarul și Moartea”, spectacol regizat de Silviu Purcărete.
De asemenea, anul acesta festivalul are o dimensiune internațională puternică. Spectacole din Japonia, Polonia, Georgia și Republica Moldova se vor juca în cadrul secțiunilor concurs și off-concurs.
Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău concurează cu spectacolul „Eu sunt vântul”, Meskheti State Drama Theatre din Georgia cu „’Til death do us part” și Polski Teatr Tańca, Poznań din Polonia cu „Romeos & Julias Unplagued. Traumstadt” în cadrul secțiunii concurs – Festivalul de Teatrul Scurt, iar Theatre Company 1980 din Tokyo, Japonia ne invită să facem o incursiune în cultura niponă prin „Balada de la Narayama”.
Zdob și Zdub și CRISSTIA b2b STRIGOI
Secțiunea Outdoor vine cu o surpriză de zile mari. Pe lângă spectacolele stradale de teatru, „Nunta” (9 iunie) și „Grand Hostel Timișoara” (6 iunie), care vor avea loc la Cetatea Oradea și au intrarea gratuită, publicul este invitat în 4 iunie, de la ora 21.00, în Piața Unirii la concertul „Zdob și Zdub”. Înainte de marele concert, tot în Piața Unirii, de la ora 18.00, publicul tânăr este invitat să-i asculte pe CRISSTIA b2b STRIGOI.
Iubitorii de carte sunt invitați la lansările de carte, din 5 și 10 iunie, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas, și la spectacolul-lectură „Autorul”, de Radu Herjeu, în 8 iunie, de la ora 18.00, la Casa Darvas-LaRoche.
Și anul acesta își dau întâlnire la Oradea nume mari ale teatrului românesc, dintre care îi amintim pe actorii Mariana Mihuț, Ofelia Popii, Marius Manole, dar și regizori, critici și directori de teatru.
Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc, prima ediție a avut loc în anul 1976. Până în anul 2013, când a fost creat conceptul FITO, care a fost gândit ca un eveniment mai amplu, a funcționat ca un festival de sine stătător. Din 2013 a devenit secțiunea principală a Festivalului Internațional de Teatru Oradea și are caracter competitiv.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea).
Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrului, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00 sau online pe Eventim.ro. Pentru informații suplimentare și rezervări de bilete, puteți suna la 0359.452.324.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.