Au fost trei zile de sărbătoare, în weekend, în Oradea. Ediția 2024 a Festivalului Medieval, a avut de toate: spectacole, turniruri, tururi ghidate și parade. Au fost prezenți 600 de cavaleri din 9 țări, alături de oșteni, domnițe, meșteri medievali, menestreli și îmblânzitori de foc, dar și artiști din România și Marea Britanie.

 

Sâmbătă dimineața, atmosfera în cetate era relaxată. Podul care leagă Piața Mihai Viteazul de Cetate era decorat cu steaguri de toate culorile, spre bucuria tinerilor care își făceau selfie-uri. Locurile de joacă pentru copii nu erau încă pline, în curta din interiorul cetății se puteau gusta bucate de diferite tipuri, de la cele tradiționale, la cafea și înghețată, iar la ieșirea spre șanțul cetății, se vedeau grupuri de tineri cu badge-uri de voluntari. În șanț erau demonstrații de tras cu arcul, urmărite din tribune. În stânga, cum ieși pe poarta ce dă spre Calea Clujului, erau tarabe de toate tipurile, cu coifuri metalice, monede și insigne, săbii și teci, genți și căciuli de lână. Pe aleea, străbătută ba de un cavaler ba de o domniță, de un meșteșugar sau fierar, o trupă cu două violoncele, o tobă și o chitară, cântau „Herr Mannelig”. Balada, una suedeză în stil medieval, care spune povestea unei femele de trol de munte (o creatură satanică) care încearcă să ademenească un cavaler pentru a o lua de nevastă și a scăpa de blestemul de a trăi ca trol, a redevenit cunoscută în modernitate datorită unor trupe precum Haggard sau Garmarna.

Spre ieșirea din șanțul cetății, o domniță îmbrăcată într-o rochie măslinie, cosea o haină albă iar puțin mai jos pe alee, la o tarabă, se vindeau căni și diferite figurine medievale.

Conform organizatorilor, ediția din acest an a evenimentului a fost cea mai amplă și spectaculoasă de până acum. Festivalul a fost împărțit în 6 zone principale: arena de luptă din Șanțul Cetății, scena principală în Șanțul Cetății, zona taberelor medievale, taverna și piața medievală, zona dedicată copiilor și zona cu mâncare, băuturi și artizani. În fiecare din aceste zone au avut loc activități și spectacole tematice pe parcursul zilelor.

Programul artistic de la scena principală a adus concerte și DJ seturi, dar și un spectacol cu acrobații, dans și efecte pirotehnice, în premieră, oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie. Tot la scena principală din Parcul Cetății au mai cântat Grimus, Elektro Instinct, Subcarpați, Radu Almășan, DJ LEKTRONIKUMUZ și Duo acustic – Dafina. O noutate în acest an au fost spectacolele cu stegari care au adus un plus de culoare și dinamism în Festival. Stegarii, îmbrăcați în costume autentice, au desfășurat coregrafii impresionante, mânuind steaguri de toate culorile cu măiestrie și îndemânare. Fiecare spectacol a fost o demonstrație de dexteritate și sincronizare, captivând privirile publicului și aducând la viață spiritul festiv al epocii medievale.