Festivalul Sarmalelor din Salonta la a XI-a ediţie - 20.000 de sarmale oferite gratuit
Ca-n fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, în Parcul Maria, din municipiul Salonta, în incinta Complexului Muzeal „Vatra Satului Românesc”, a avut loc Festivalul Sarmalelor ajuns în anul 2019 la cea de a de a XI-a ediţie.
Echipele intrate în concursul de gătit sarmale au pus la dispoziţia celor peste 2.000 de vizitatori 20.000 de sarmale gătite după reţete vechi, moştenite şi transmise din generaţie în generaţie.
„Reţeta pe care noi o prezentăm la fiecare ediţie este a sarmalelor care se găteau în armată la zilele festive”, a declarat pentru CRIŞANA Ştefan Crai, bucătarul echipei Rezerviştilor Militari, în timp ce Nicoleta Moţiu, reprezentată a Restaurantului Milennium din comuna Mădăraş, ne-a mărturisit că găteşte sarmalele după o reţetă românească păstrată de la mama ei.
„Se pune varza la murat înainte cu trei zile, iar la ingrediente se foloseşte multă ceapă călită, carne, orez, condimente, pastă de ardei roşu, afumătură, iar pe fundul oalei se pun păstârnac şi căţei de usturoi, mărar uscat, foi de dafin, cimbru şi roşii proaspete”, ne-a spus Nicoleta.
Din partea organizatorilor au fost oferite 11.000 de sarmale, în timp ce restul echipelor au gătit, în medie câte 800-900 de sarmale la ceaun. Sarmalele salontanilor au fost făcute, aşa cum au dezvăluit bucătarii, respectând două secrete: „Marele secret este acela că facem sarmalele cu mult suflet”, a spus, din partea echipei, Mircea Paşcu. „Cel de al doilea secret este chiar reţeta. Este reţeta Mariei Pălii, şi nu v-o putem dezvălui. Vă putem spune însă că încă de marţi s-a pus varza la plămădit, cu cimbru, pâine şi mărar”, a mai spus Mircea Paşcu.
Evenimentul organizat de Ioan Sala a fost posibil cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, președinte Pasztor Sandor, Primăriei Salonta, primar Torok Laszlo, și Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, director Mircea Jacan. Ca şi la ediţiile precedente, legendarul portar al Stelei, Helmut Duckadam, director de imagine la FCSB a fost şi prezent, el lansându-şi la Salonta o colecţie proprie de echipament complet pentru portari.
În sprijinul comunităţii
Aşa cum ne-a explicat organizatorul festivalului, Ioan Sala, şi de această dată festivalul are o componentă caritabilă. „Am pus în vânzare 2.500 de bilete la tomobolă pentru cei peste 2.000 de vizitatori care ne-au bucurat cu prezenţa şi în acest an. Toţi banii vor merge către două familii care au mare nevoie de ajutor. Este vorba despre familia lui Andrei, elev la Colegiului Național Teodor Neș, depistat în primavară cu cancer, şi despre familia Roxin, unde soarta a lăsat patru copii fără mamă”, a spus Ioan Sala. Biletul la tombolă a costat 5 lei iar sponsorii s-au implicat cu premii atractive, de la televizor şi mobilier de bucătărie la storcătoare de fructe, expresor, sau animale. În plus, Helmut Duckadam a oferit pentru aceste cazuri un tricou cu autografe pentru licitaţie.
„Anul acesta avem şi o premieră. Am decis să răsplătim copii salontani cu rezultatel deosebite la învăţătură. Vor fi premiaţi absolvenţi ai colegiului salontant, Remus Petrache şi Lucian Drinc”, a mai spus Ioan Sala.
Pe parcusul întregii zile atmosfera de sărbătoare a fost asigurată de artiştii: Ansamblul folcloric „Ardeleana” din Tulca, Ansamblul folcloric „Cununița” din Mădăras, Ansamblul „Miorița” din Salonta, Ansamblul folcloric „Mărțișorul” din Avram Iancu, Ansamblul Zestrea Buduresei, Grupul Vocal Fialka Mădăras, Ansamblul „Regenbogen” al Forumului Democrat German din Oradea, Asociația Românilor din Micherechi și Ansamblul Folcloric din Arad. De asemenea, vor evolua soliștii: Sandu Condoroș, Adina Lezeu, Mădălin Dodu, Vlad Ștef, Lucian Drăgan, Angela Rusu și Denisa Moșincat.
Alături de Ioan Sala, salontanii implicaţi în reuşita festivalului sunt: Răzvan Sala, Cristina Buta, familiile Ovidiu și Ramona Buz, Ionică și Florica Neaga, Mircea și Elena Pîlșu, Cristi și Iuliana Pantea, Liana și Ionică Sala, Petru și Olimpia Neagrău.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.