Deschiderea anului universitar la Oradea a fost una inedită. Sala a fost aproape goală din cauza pandemiei, studenții și cadrele didactice, în jur de 50 de persoane, au păstrat distanța regulamentară. Transmisia pe Facebook a fost una reușită, mai ales prin prisma comentariilor savuroase pe care le-au făcut studenții.

În jur de 2.300 de persoane au urmărit ieri, de la ora 11.00, festivitatea de deschidere a anului universitar. Au curs like-uri și inimoare în timp ce ochiul camerei s-a plimbat de pe un chip (cu mască) pe altul.

„Sunt astăzi 240 de ani de învățământ superior la Oradea. În prezent, la cele 15 facultăți, sunt înscriși 15.000 de studenți la studii de licență, master și doctorat iar împreună cu formele de învățământ postuniversitare avem peste 20.000 de studenți. Sunt 106 programe de studii la licență și 66 la master. Am crecut numărul de studenți cu mult față de anii anteriori. Avem 3.952 de boboci la studii de licenţă (o creștere cu 8% față de anul trecut), 1.565 la masterat (cu 6% mai mulți decât în 2019) şi 140 la doctorat. Investițiile în infrastructură sunt la cel mai înalt nivel din istoria Universității. Pe lângă cele 18 domenii acreditate de doctorat, vom acredita și domeniile Stomatologie și Muzică. Avem 97 de cadre didactice cu drept de a conduce doctorate. În anul universitar trecut au fost pensionați pentru limită de vârstă 20 de colegi cărora le mulțumim pentru întreaga activitate desfășurată. Universitatea are în acest moment 1.408 angajaţi, dintre care 865 sunt cadre didactice titulare, 64 asistenți universitari pe perioadă determinată și 479 personal didactic, auxiliar și nedidactic. Colaborăm cu peste 80 de cadre didactice asociate, angajate în regim la plata cu ora”, a spus rectorul Constantin Bungău, care a subliniat că speră ca prezența în campus să revină la normalitate cât mai repede astfel încât educația să-și recapete valențele tradiționale.

 

„Mai mult parastas decât nuntă!”

Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, a spus că școala online provoacă stânjeneală pentru că legătura profesor student „are o altă dimensiune, mult mai mică, atunci când la mijloc se află cablurile de internet” iar liderul studenților din Senatul Universității, Alin Cândea, le-a spus bobocilor că pot veni oricând la ei atunci când vor întâmpina probleme.

A urmat apoi la microfon boboaca cu cea mai mare notă la admitere, Oana Tanchiș, de la Facultatea de Informatică și Științe, care le-a urat colegilor „să tindă la aripi mai mari decât este cuibul”.

La final au primit carnete de excelență studenții cu cele mai mari medii de la fiecare facultate: Maria Sarah Augustin (Facultatea de Arte), Ștefania Babău (Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură), Patricia Turzo (Drept), Andrada Maria Tarce (Geografie, Turism și Sport), Adrian Vlad Bara (Inginerie Electrică și tehnologia Informației), Lavinia Cazacu (Inginerie Electrică și Managementul Industrial), Mihai Tămășan (Inginerie Managerială și Tehnologică), Alexandra Cristina Șișcă (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării), Alexandra Sas (Facultatea de Litere), Ivette Indic (Facultatea de Medicină și Farmacie), Petra Muț (Facultatea de Protecția Mediului), Oana Tanchiș (Facultatea de Științe și Informatică), Andreea Ioana Laza (Facultatea de Științe Economice), Adrian Gabriel Crăciun (Facultatea de Teologie Ortodoxă).

Transmisia online a fost însă plină de comentarii savuroase din partea studenților. Unii au scris că vând porci, cloșcă cu pui, alții au remarcat calitatea îndoielnică a sistemului audio, scriind (când rectorul vorbea despre investiții) „Investiți și într-un microfon mai de doamne-ajută”, altul a întrebat dacă „La final dansează toți”, altul s-a plâns că „nici aici nu scăpăm de martorii lui Iehova”. Un alt student a constatat că festivitatea seamănă „mai mult a parastas decât a nuntă” iar un altul a concluzionat amuzat: „râdeți, glumiți, dar pe mâna lor ajungeți!”.