Firma Salubri din Aleşd, amendată de Garda de Mediu - Munţi de gunoaie în zone protejate
Firma de salubritate a Primăriei Aleşd, Salubri SA, a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 200.000 lei pentru că a aruncat 200 mc de gunoaie în două zone din situl Natura 2000 de care se ocupă Administraţia Sitului Natura 2000 Muntele Şes.
Unul dintre depozitele clandestine se află la 13 km de Aleşd, iar celălalt, pe raza comunei Ţeţchea. Firma aleşdană nu este la prima abatere, anul trecut fiind amendată cu 40.000 lei pentru aceeaşi faptă.
Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, a anunţat că instituţia pe care o conduce s-a confruntat, în ultima săptămână, cu un caz grav de încălcare a normelor de mediu în judeţul nostru. Mai exact, au fost abandonate deşeuri măcinate în cantitate de 200 mc pe două terenuri din situl Natura 2000 din zona Aleşd. „Am mai avut situaţii asemănătoare, însă niciodată nu a fost vorba de cantităţi atât de mari de deşeuri”, a menţionat Mihai Togor. El a precizat că, în urma unor sesizări, Garda de Mediu Bihor a descoperit două depozite clandestine pline de deşeuri provenite de la staţia de sortare a firmei Salubri SA. Primul depozit este situat la 13 km de Aleşd, în apropiere de DN 1H Aleşd-Zalău, spre Şinteu, unde, pe o suprafaţă de 2.500 mp, erau abandonate în jur de 150 mc de gunoaie. Cel de-al doilea depozit, situat pe raza comunei Ţeţchea, este mai mic - pe o suprafaţă de 500 mp au fost aruncate în jur de 50 mc de gunoaie, însă acest depozit era acoperit cu pământ la momentul investigaţiei făcute de comisarii Gărzii de Mediu. Potrivit lui Mihai Togor, aici în cele două depozite ilegale au fost aruncate deşeuri măcinate rezultate în urma sortării, care trebuiau aduse la depozitul ecologic Eco Bihor din Oradea. În urma investigaţiei făcute şi a celor două controale efectuate, s-a constatat că gunoaiele proveneau de la firma Salubri, care colectează deşeuri de la 10 unităţi administrativ-teritoriale, printre care Aleşd şi Huedin. Potrivit actelor înregistrate la Salubri, dacă în luna iulie figurau opt transporturi de deşeuri la Eco Bihor, în luna august erau înregistrate doar trei.
„Este o diferenţă evidentă, care nu s-a mai regăsit la depozitul ecologic. În plus, se vede cu ochiul liber că acelaşi tip de deşeuri este şi la staţia de sortare din Aleşd, pregătit să fie adus la Eco Bihor, şi în cele două depozite ilegale”, susţine şeful Gărzii de Mediu Bihor, adăugând, totodată, că, potrivit controalelor făcute, au fost identificate 13 transporturi ilegale de deşeuri spre cele două amplasamente din aria protejată. Comisarul Mihai Togor a precizat că firma Salubri nu e la prima abatere: în 2017, pentru aceeaşi faptă, însă cu o cantitate de deşeuri abandonate mai mică, a fost amendată cu 40.000 lei. De această dată, Garda de Mediu Bihor a decis aplicarea a două sancţiuni constând în două amenzi în valoare de 100.000 lei fiecare, una pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, care prevede că trebuie să urmărească parcursul deşeurilor până la depozitarea finală, iar cealaltă pentru nerespectarea măsurilor impuse în 2017 de Garda de Mediu. De asemenea, Garda de Mediu a dispus degajarea şi igienizarea celor două deponeuri clandestine până luni, 17 septembrie, iar Administraţiei Sitului Natura 2000 Muntele Şes îi revine sarcina să verifice dacă gropile de gunoi ilegale au dus la distrugerea unor specii şi habitate protejate, dar şi să urmărească dacă locul va fi salubrizat corect şi complet.
În plus, cel care a transportat deşeurile va primi o amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 lei.
„Un aşa volum de deşeuri abandonate nu am mai avut niciodată în judeţul Bihor şi sper să nici nu mai avem vreodată”, a insistat Mihai Togor, adăugând că vrea să tragă un semnal de alarmă şi să avertizeze firmele de salubritate că în astfel de cazuri se vor aplica măsuri drastice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.