FITO 2018 cuprinde în secţiunile off concurs şi concurs şi patru spectacole produse în Oradea. Două dintre acestea sunt spectacole ale Teatrului Regina Maria, Variaţiuni Enigmatice şi În inima nopţii, Episodul Macbeth, şi două aparţin independenţilor, Creditul (Artemotion) şi Poveste din Transilvania (Studio Act).

 

Astfel, în data de 23 septembrie, de la ora 21.00, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Asociaţia Artemotion Oradea prezintă spectacolul Creditul, de Jordi Galcerán, în regia lui Sebastian Lupu. Din distribuţie fac parte actorii Petre Ghimbăşan şi Sebastian Lupu.

„În ciuda reclamelor pompoase şi a promisiunilor menite să atragă clienţi, băncile nu acordă credite fără garanţii. Un rezultat deloc liniştitor pentru imprevizibilul client interpretat de Petre Ghimbăşan. Client care, disperat de refuzurile vehemente ale directorului de bancă (Sebastian Lupu), îl ameninţă pe acesta că-i va seduce soţia. Miza textului, mai degrabă burlesc din scriitură, este confruntarea soţului cu propriii demoni, ai neîncrederii în el însuşi şi în căsnicia sa. Comic de limbaj, comic de situație, o abordare coerentă și echilibrată. Sebastian Lupu şi Petre Ghimbăşan sunt interpreţi remarcabili în registrul comic, sunt carismatici şi compun un cuplu scenic savuros”, se arată în prezentarea spectacolului.

În data de 26 septembrie, de la ora 20.00, la Sala Arcadia, se va juca spectacolul Variaţiuni Enigmatice, al Teatrului Regina Maria, de Éric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Râmbu. Din distribuţie fac parte actorii Sebastian Lupu şi Petre Ghimbăşan.

„O întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului”, se arată în prezentare.

Tot în 26 septembrie, de la ora 21.00, la sediul Studio Act, se va prezenta spectacolul Poveste din Transilvania, de George Ştefan, în regia lui Andi Gherghe.

Din distribuţie fac parte actorii: Kocsis Gyula, Pitz Melinda, Richard Balint, Alin Stanciu, Ciprian Ciuciu şi Eugen Neag.

„Poveste din Transilvania prezintă povestea unei familii mixte din Târgu Mureș, dezvoltată la nivelul mai multor generații. Într-o perioadă în care problema conviețuirii româno-maghiare reprezenta o adevărată catastrofă, relațiile mixte într-un orășel atât de mic erau totuși foarte greu de ocolit. Evident, în teorie, totul pare mai simplu decât se dovedește a fi în practică. Ca într-o familie normală, nu pot lipsi iubirea, ura, certurile, țipetele, adevăratele bătăi, închisoarea, dezmoștenirile, renegările, marile revelații… și în felul acesta deja cred că am depășit ideea de familie normală. Actorii vin în fața publicului să prezinte povestea, inspirată după un caz real, a unor oameni care au trăit pe pielea lor adevărate telenovele generate de preconcepțiile și conflictele perioadei”, se arată în prezentarea spectacolului.

Nu în ultimul rând, în data de 27 septembrie, de la ora 21.00, pe Scena Mobilă din Piaţa Ferdinand se va juca spectacolul Teatrului Regina Maria „În inima nopţii - Episodul Macbeth” (scenariu după William Shakespeare de Gavriil Pinte, cu inserții din George Banu și Monique Borie). Din distribuţie fac parte actorii: Şerban Borda, Angela Tanko, George Voinese, Răzvan Vicoveanu, Ciprian Ciuciu, Sebastian Lupu, Mirela Lupu, George Dometi, Georgia Căprărin, Adela Lazăr, Anca Sigmirean, Anda Tămășanu.

„Urmărim doi oameni, domnul și doamna Macbeth, plecați pe drumul fără întoarcere al distrugerii de sine. Proiecții ale acestor suflete chinuite de aspirații vinovate iau forme fabuloase. Astfel, vrăjitoarele sunt privite ca vehiculele unor mai vechi aspirații ascunse, substitutul unor dorințe care revin obsesiv. Facem teatru în plină noapte de teama Nopții înseși. Și, totodată, din dorința de a uita rătăcirile zilei. Jucăm ca să ne salvăm! De noapte, de zi. Mereu și pentru totdeauna la răscruce”, se arată în sinopsis.

Bilete pentru aceste spectacole s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului şi online, pe biletmaster.ro